Hlavní obsah

Policie obvinila Mrázkova bodyguarda z 20 let staré vraždy bosse podsvětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Speciální policejní tým Tempus objasnil vraždu z roku 1996. Podle Českého rozhlasu jde o smrt tehdejšího šéfa podsvětí Antonína Běly. Z činu byl podle rozhlasu obviněn 52letý Pavel Šrytr, který v minulosti pracoval jako bodyguard Běly a posléze i podnikatele Františka Mrázka.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Pavel Šrytr v roce 2007 u soudu

Článek

Za vraždu ve formě spolupachatelství pachateli hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest, řekl ve čtvrtek státní zástupce Tomáš Milec. Pro obviněného bude požadovat vazbu, o které by soud mohl rozhodnout ještě ve čtvrtek.

„Ve středu bylo zahájeno trestní stíhání 52letého muže ze severních Čech pro trestný čin vraždy,“ řekl Radiožurnálu Milec.

Případ se podle něj stal v roce 1996. Zadržený muž byl spolupachatelem vraždy, jejímž cílem bylo získat majetkový prospěch nebo měla zakrýt či usnadnit jiný trestný čin. Běla byl zavražděn v dubnu 1996 ve své vile v Úvalech u Prahy.

Vraždu tehdy provedlo maskované komando. Skupina maskovaných ozbrojenců, kteří vnikli o sobotní noci do Bělova domu, si údajně odnesla mnohamiliónový lup. Běla zemřel na následky střelných poranění, která mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu.

Dostal podmínku za uplácení

V médiích se tehdy objevovaly také informace, že za vraždou Běly stál právě Mrázek. Další informace hovořily o tom, že vražda souvisela s vyřizováním účtů mezi arménským a gruzínským zločineckým gangem.

Šrytr stanul před soudem už v roce 2007, kdy ho Krajský soud v Hradci Králové odsoudil za uplácení k 20 měsícům vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Podle soudu nabídl Šrytr při volbách v roce 2006 bývalému poslanci za ČSSD Pavlu Plocovi pět miliónů korun. Šrytr měl tímto přesvědčovat Ploce, aby přestoupil do Strany zelených.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám