Hlavní obsah

Kvůli zřícení mostu ve Vilémově padly pokuty za 1,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Pokuty ve výši celkem 1,5 miliónu korun udělil v souvislosti se zřícením mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku inspektorát práce. Pokuty dostaly firmy Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Uvedl to ve středu Český rozhlas Radiožurnál. Po pádu mostu při rekonstrukci v roce 2014 zemřeli čtyři dělníci.

Zřícený most ve Vilémově. Záběry z 5. září 2014Video: Novinky

 
Článek

Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu.

„Musí vzájemně spolupracovat a koordinovat svoji činnost, aby právě jeden zhotovitel neohrožoval svou činností toho druhého, což v tomto případě nastalo," řekl rozhlasu vedoucí inspektor Oblastního inspektorátu práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu Jiří Pelikán.

Správní řízení již inspektorát ukončil, ale pokutovaní se mohou proti sankcím odvolat. Podle Pelikána to již dva z pokutovaných udělali, ale neupřesnil, kteří odvolání podali.

Deset obviněných

Most se zřítil předloni v září. V té době pod ním pracovalo šest dělníků. Čtyři zahynuli a dva byli zraněni. Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry.

Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce.

Kvůli pádu mostu obvinila policie loni v září deset lidí z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí jim tresty od tří do deseti let. Mezi obviněnými jsou představitelé stavebních firem, které se podílely na stavbě, zástupci investora a lidé, kteří měli na starosti dohled nad dodržováním bezpečnosti práce. Kdy by se případ mohl dostat k soudu, zatím úřady neoznámily.

Reklama

Výběr článků

Načítám