Hlavní obsah

Podruhé už sedět nepůjdu, vzkázal Kušnierz a rozpovídal se u soudu

– Ústí nad Labem

V Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad byly projekty ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje. Před soudem to v pondělí řekl bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz. S dalšími pěti lidmi čelí obžalobě ze zneužití pravomoci právě kvůli údajnému ovlivňování projektů dotovaných evropskými fondy.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Petr Kušnierz (vpravo) a bývalý ředitel úřadu Pavel Karel Markvart u pondělního soudu

Článek

Mimo to čelí Kušnierz od loňského prosince dalšímu obvinění – za poškození finančních zájmů Evropské unie. V souvislosti s tímto případem zasahoval v pondělí protimafiánský útvar v jedné z kanceláří v centru Ústí nad Labem.

Kušnierz požádal soud znovu o své vyslechnutí. Podmínil to ale tím, že novináři nebudou jeho slova nahrávat. Ve svém svědectví tvrdí, že existovaly "zájmové projekty", které byly ovlivňovány. "Ovlivňování projektů za mého působení na ROP existovalo s vědomím karlovarských politiků i politiků z Ústeckého kraje. A budu si za tím stát a to, co tvrdím, je pravda pravdoucí," řekl u soudu Kušnierz.

Podruhé nepůjdu sedět za něco, co jsem neudělal. Přišel jsem o všechno.
obžalovaný Petr Kušnierz

Bývalý ředitel obsáhle mluvil například o projektu hotelu Cascade v Mostě. V této části kauzy už soud loni zprostil obžaloby architekta Omara Kolilata. Podle Kušnierze na to, aby byl projekt úspěšný, naléhali Michal Petřík ze společnosti Ropro a Vladimír Repáč ze společnosti Herkul. Dnes již neexistující společnost Ropro zpracovávala řadu projektů například pro města, ale i Ústecký kraj a Krajskou zdravotní. Stavební společnost Herkul zase získala například zakázky od kraje.

Za zájmové projekty Kušnierz označil například stavbu hotelu na ústecké Větruši nebo náměstí Maxipsa Fíka v Kadani. Seznamy zájmových projektů podle něj dodával podnikatel Daniel Ježek, kterého označil i za vlivného člena ODS. "Byl styčným důstojníkem pro ROP Severozápad. S panem Vráblíkem jsme jeli do jeho sídla v Chomutově a zpovídali jsme se mu," doplnil Kušnierz.

Přišel prý o všechno

Vypovídat se podle svých slov rozhodl poté, co přišel o všechno. "Když se obrátíte na lidi, kterým jste vyšli vstříc a oni se k vám stavějí jako k prašivému psovi. Podruhé nepůjdu sedět za něco, co jsem neudělal. Přišel jsem o všechno, o rodinu, o postavení, o bydlení," dodal Kušnierz.

Kušnierz je od loňského prosince trestně stíhán už ve třetí věci, tentokrát za poškození finančních zájmů Evropské unie. Už dřív byl pravomocně odsouzen za přijímání úplatků a zneužití pravomoci na pět let.

Z úředních záznamů, které v pondělí zazněly před soudem, vyplývá, že nové kauze předcházelo to, že starosta Moldavy na Teplicku Jaroslav Pok předal policii nahrávky a dokumenty, které napsal právě Kušnierz. Jde o rukou psané materiály o některých podnikatelích nebo politicích, například o radním Ústeckého kraje Arno Fišerovi (ČSSD) nebo někdejším šéfovi krajské ČSSD Petru Bendovi.

Zásah u advokáta

V souvislosti s touto kauzou podle agentury ČTK v pondělí zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v kanceláři advokáta Aleše Dostála, který je od prosince nově stíhán za poškození finančních zájmů Evropské unie. Informaci o zásahu potvrdila jak mluvčí ÚOOZ Iva Knolová, tak vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. "Provádíme úkony trestního řízení v centru Ústí nad Labem," řekla Knolová. Další podrobnosti nebude útvar podle Knolové sdělovat. "Dozor mohu potvrdit. Úkony trestního řízení nekomentujeme," dodala Bradáčová.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Profimedia.cz

Ústí nad Labem. Ilustrační foto

V současné kauze je Kušnierz obviněn ze zneužití pravomoci za ovlivňování projektů. Spolu s ním čelí obžalobě další dva bývalí ředitelé úřadu, Petr Vráblík a Pavel Markvart, někdejší právník úřadu Jan Martinovský, bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Kotlanová má status spolupracující obviněné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám