Hlavní obsah

Malý Matěj má od operace mandlí poškozený mozek. Rodina chce 20 miliónů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Před necelými šesti roky šel tehdy tříletý Matěj do brněnské Fakultní nemocnice na odstranění krčních mandlí. Měla to být banální operace, kterých lékaři provedou ročně stovky. Jenže po zákroku se vyskytly komplikace a po krvácení zůstal chlapec s poškozeným mozkem ve vegetativním stavu.

Foto: promateje.cz

Malý Matěj je od operace zcela odkázaný na pomoc okolí.

Článek

Rodiče viní za tento stav lékaře a u brněnského Městského soudu chtějí po nemocnici 20 miliónů odškodného. Soud o finanční kompenzaci ani po vyslechnutí znalců nerozhodl.

Chlapce lékaři operovali už v roce 2010. Po zákroku u něj došlo ke krvácení, to se ještě lékařům podařilo zastavit. Poté ale na pokoji nastalo další krvácení a Matějovi se zastavilo srdce. I když mu zdravotníci zachránili život, po srdeční zástavě už měl natolik poškozený mozek, že dnes přežívá pouze ve vegetativním stavu a není naděje na zlepšení.

Případ vyšetřovali i policisté, ale kauzu nakonec odložili. Sama nemocnice po tragédii změnila interní pravidla, vinu však odmítá.

„Je to velmi nešťastný případ. U Matěje došlo velmi rychle k zástavě oběhu. Personál na oddělení zřejmě nebyl vyškolen tak, aby mohl reagovat. Zvlášť, když se takový případ stane třeba jednou za pět let. O vině se bude těžko rozhodovat, ale jsem přesvědčen, že ta rodina potřebuje pomoc,“ prohlásil soudní znalec Jan Pachl, který se svými kolegy zpracovával revizní znalecký posudek.

Posudky rodiny i nemocnice se v otázce pochybení při poskytování péče zcela rozcházely.

„Medicína není černobílá”

Advokát rodiny Lukáš Prudil upozornil, že i přes předchozí operaci byl Matěj na běžném pokoji, kde navíc nefungovala nouzová signalizace. Na celém oddělení byla jen jedna sestra a lékař byl v kritickou dobu na ambulanci. Navíc poukázal na to, že ze zdravotnické dokumentace se ztratily originály některých listin.

„Když se u pacienta objevila jedna komplikace, čekalo by se, že se objeví i další. Pokud byla jedna sestra na oddělení, nelze to označit jako zvýšený dohled,“ přiznal znalec. V otázce možných chyb personálu byli znalci velmi zdrženliví. „Medicína není černobílá,“ poznamenal Pachl.

Péče o těžce postižené dítě stojí rodinu desítky tisíc korun měsíčně. Rodiče proto založili dárcovský web promateje.cz, kde mohou lidé finančně přispět. Případ bude pokračovat na začátku března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám