Hlavní obsah

Policie obvinila trenéra Růžičku ze zpronevěry

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Policie obvinila hokejového trenéra Vladimíra Růžičku ze zpronevěry kvůli kauze v pražské Slavii, kde měl chtít úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej. Právu to potvrdil mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička

Článek

„Dnešního dne si dvaapadesátiletý muž převzal písemnost, kdy od jejího převzetí je obviněn z přečinu zpronevěry. Nyní má právo si proti usnesení o zahájení stíhání podat stížnost ke státnímu zástupci, který ji buďto odmítne a řízení bude dále pokračovat, nebo ji shledá důvodnou a může stíhání zastavit či zrušit,“ řekl k Růžičkově obvinění Hulan.

Bývalému reprezentačnímu trenérovi tak v případě soudní dohry hrozí jeden až pět let vězení nebo peněžitý trest.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mínění policie se tedy nedopustil korupce, nýbrž peníze, které od jednoho z rodičů hokejistů převzal, údajně neodevzdal mateřské Slavii, a tím je prý zpronevěřil.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání obhajobě dosud nebylo doručeno, k věci se proto prozatím nebudeme vyjadřovat,” napsal serveru Sport.cz prostřednictvím SMS zprávy Růžičkův právní zástupce Vít Kučera.

Palaščák: Vyvěste rovnou sazebníky

Podnikatel Miroslav Palaščák, který Růžičkovi měl předat celkem půl miliónu korun, je nynějším postupem policie a obviněním známého trenéra jen pro zpronevěru podle svých slov hluboce zklamán.

„Tímto rozhodnutím policie se vlastně zlegalizovalo požadování trenérů a manažerů klubů po rodičích peníze za jejich potomky, takže si teď na zimních stadiónech můžou klidně vyvěsit sazebník, co kolik stojí, aby rodiče věděli, kolik je bude stát, aby jejich potomek mohl hrát první ligu anebo extraligu,“ neskrýval rozhořčení Palaščák.

Peníze za syna

Trestní oznámení podal Palaščák loni. Tvrdil, že dal dvakrát čtvrt miliónu korun trenérovi v letech 2012 a 2013 výměnou za to, že jeho syn dostane šanci v hokejovém týmu Slavie, který tehdy Růžička koučoval, ale také spoluvlastnil. Potomek se do extraligové sestavy vůbec neprosadil. [celá zpráva]

Z nahrávky setkání hráčova otce s Růžičkou pořízené skrytou kamerou přitom vyplývá, že peníze měly být příspěvkem na rekonstrukci klubové posilovny, nicméně v účtech Slavie na to chybějí doklady.

Růžička loni potvrdil, že od muže přijal prostřednictvím svého kamaráda Jiřího Moučka dvakrát 250 tisíc korun. Mělo se údajně jednat o sponzorský příspěvek, z něhož se kvůli chybějící dokumentaci stala půjčka.

„Nikdy jsem nepřijal jakoukoli finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoli hráče,“ řekl tehdy trenér, který na konci minulého roku na Palaščákovu výzvu peníze bezhotovostním převodem vrátil.

Růžička později podle Mladé fronty Dnes při výslechu na policii uvedl, že ho naopak Palaščák vydíral a chtěl po něm 1,1 miliónu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil hokejovou kariéru jeho syna. Růžička kvůli tomu podal na Palaščáka trestní oznámení, které však policie odložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám