Hlavní obsah

Padělek dálniční známky odhalí laserové pero

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou pomůcku pro kontrolu dálničních známek mají od letošního roku celníci. Případné padělky odhalí pomocí laserového pera. Stačí jím krátce posvítit na známku, a to i přes sklo vozidla.

Foto: Celní ředitelství

Při posvícení na známku by se měl objevit určitý znak.

Článek

„Pero reaguje na nový ochranný prvek, kterým jsou všechny letošní dálniční známky vybavené,“ uvedla mluvčí celníků Jitka Blahutová.

Novinkou jsou vybavena všechna kontrolní vozidla celní správy. „Při posvícení na známku se u originálu objeví určitý znak,“ upřesnila Blahutová.

Podle ní jsou dálniční kupóny i lépe rozlišitelné na první pohled. „Desetidenní, měsíční a roční lze nyní snadněji identifikovat i za jízdy podle tvaru a barvy,“ doplnila Blahutová.

Počet odhalených případů chybějících či neplatných dálničních známek každým rokem přibývá. „Například na 145 kilometrů dlouhém úseku dálnice D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy zjistili loni celníci u osobních vozidel porušení právních předpisů u více než dvou tisíc řidičů a uložili pokuty ve výši bezmála půldruhého miliónu,“ uzavřela Blahutová.

Reklama

Výběr článků

Načítám