Hlavní obsah

Znásilnil školačku, soud mu snížil trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osm let ve vězení se zvýšenou ostrahou si odsedí pětatřicetiletý Milan Pokorný za loňské znásilnění čtrnáctileté školačky. Vrchní soud v Praze mu ve čtvrtek o dva roky snížil trest, který mu na podzim uložil ústecký krajský soud, a proti kterému se Pokorný odvolal. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odvolací senát vedený Janem Sváčkem vytkl ústeckému soudu nesprávné užití přitěžujících okolností, mezi kterými byl mimo jiné i fakt, že se Pokorný dopustil tohoto trestného činu na dítěti. To je podle Sváčka ale dvojité použití téhož, protože totéž je už obsaženo v právní kvalifikaci činu jako takového. I proto Pokornému trest o dva roky zmírnil. „Nakonec je to trest identický s tím, jak jej navrhoval státní zástupce u hlavního líčení,“ komentoval rozhodnutí Sváček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokorný napadl čtrnáctiletou dívku loni v únoru v Jiříkově na severu Čech. Dívka se vracela domů ze školy, v uších měla sluchátka, takže útočníka ani neregistrovala. Pokorný ji zezadu napadl a zakryl oči rukou se slovy, že pokud bude křičet, tak ji zabije. Druhou rukou ji osahával a svlékl jí kalhoty i spodní prádlo.

Nepodařilo se mu díky dívčině aktivní obraně provést pohlavní styk. Kousla do ruky, tak jí klekl na hruď a pokusil se ji přinutit k orálnímu styku. Během útoku na ni řval: „Já si tě najdu a zabiju!“ Po chvíli se lekl kolemjdoucí ženy a z místa útoku utekl.

Znásilnil už dříve

Dívce se rozvinula akutní posttraumatická porucha, která ji trápila půl roku. To byl také důvod pro ústecký krajský soud sáhnout v tomto případě k přísnějšímu trestu.

A právě proti tomu se Pokorný odvolal, podle svého obhájce byl „ve stavu blížícím se vymizení ovládacích schopností“. Stejně tak byl proti sexuologické léčbě v detenčním zařízení. I v tomto Pokornému odvolací soud vyhověl, když mu nařídil ochranné sexuologické léčení ústavní formou.

Pokorný, jehož inteligence je podle znalců v pásmu debility, byl už jednou za znásilnění dítěte odsouzený. V roce 2003 znásilnil sedmiletou holčičku, soudy jej poslaly na čtyři roky do vězení a nařídily mu nejprve ústavní sexuologickou léčbu, která poté byla změněna na ambulantní. Tu v roce 2012 na základě návrhu ošetřujícího lékaře soudy ukončily, přestože Pokorný už dva roky na léčbu nedocházel a přestal brát léky.

Podle soudních znalců je Pokorný sexuální sadista, jeho resocializace je nejistá a na svobodě je nebezpečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám