Hlavní obsah

Uprchlé býky má z lesa přivábit jalovice

– Borotín (Táborsko)
Právo, Pavel Orholz

Velké hasičské i policejní manévry kvůli desítkám býků v lese pokračují v Borotíně na Táborsku. Sto osmdesát býčků prorazilo ohradu v úterý ráno a do pátrací i honácké akce se zapojily desítky hasičů a policistů včetně vrtulníku s termovizí. Ani ve středu se nepodařilo všechny býky nahnat do ohrady, a tak hasiči akci odpoledne ukončili. V lese je stále ukryto čtyřicet kusů dobytka.

Foto: HZS Jihočeského kraje, ČTK

Zhruba 180 býků uteklo 15. prosince ráno nedaleko Borotína na Táborsku. Skot odchytávalo také devět jednotek hasičů z jižních Čech a tři jednotky ze středních Čech.

Článek

„Jsme však připraveni v odchytu pokračovat i v následujících dnech, pokud se volně pobíhající býci v lese u Borotína objeví,“ konstatovala mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

Zmínila, že v dalších dnech, až se vyděšená zvířata uklidní, může dojít i ke změně taktiky. Na místo k farmě přivezou zemědělci jalovici v říji.

„Podle zemědělců dokáže mladé býky nalákat až na stovky metrů. Předpokládáme proto, že jalovice usnadní hasičům zásah,“ konstatovala Matějů.

Zatím není jasné, kdo to zaplatí

Náklady na akci se vyšplhají jistě do desítek a možná i stovek tisíc korun. Chovatel stáda Jiří Pejša je přesvědčen o tom, že žádný předpis nebo zákon neporušil.

„Samozřejmě že mám obavu, aby po mně nechtěli uhradit náklady na tuto akci. Jsem však přesvědčen, že vše u ohrady bylo v pořádku. Býky chovám už mnoho let,“ řekl Právu ve středu Pejša.

Na jeho hlase byla znát nervozita i proto, že několik býků stále pobíhalo v lesích v okolí Borotína a on sám i další lidé z farmy se snažili všemožně býky vypátrat a dostat zpět do ohrady.

Jak mohli mladí býčci v takovém počtu prorazit ohradu a utéci, si zatím nedokáže vysvětlit. „Jsem přesvědčený, že je muselo něco vyprovokovat. O co se však přesně jednalo, nevím,“ posteskl si chovatel.

Mluvčí Matějů upozornila, že náklady na akci nejsou ještě spočítány. Zda opravdu někdo ponese vinu za tento zásah, nebo náklady zaplatí stát, bude vyšetřovat policie. „Jakékoli závěry jsou předčasné,“ podotkl mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Výstraha o nebezpečí stále platí

V lese mezi Sudoměřicemi u Tábora, Střezimíří a Borotínem tak stále platí výstraha policistů i hasičů.

„Nikdo nemůže předpokládat, jak se tu budou býci pohybovat. Obyvatelé žijící v této lokalitě by si měli také zabezpečit své pozemky,“ varuje lidi Doubek.

Zvlášť pozorní by měli být řidiči, kteří touto oblastí projíždějí. Pokud někdo uvidí volně pobíhajícího býka, měl by volat na linku 112 nebo 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám