Hlavní obsah

Taxikáři si s placením pokut hlavu nelámou, Praze dluží skoro sto miliónů

Praha

Pražskému magistrátu se nedaří vybírat pokuty od nepoctivých taxikářů. Od roku 2002 jim uložil sankce v hodnotě 213 miliónů korun, zaplatili ale jen 21 miliónů. Část se magistrátu podařilo vybrat prostřednictvím exekutorů, na většinu peněz ovšem marně čeká.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K soudnímu vymáhání bylo zatím předáno 122 miliónů korun, z této částky se zatím podařilo vymoci asi 28 miliónů korun. Ve vymáhání pokut brání soudní žaloby a přiznávání odkladných účinků soudy. Pokud je pohledávka předána k vymáhání, pak neexistence exekvovatelného majetku,“ řekl Novinkám mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Celkem magistrát rozdal od roku 2002 do minulého roku 2 704 pokut. Nejméně v roce 2005, a sice 99, nejvíce loni, kdy pokutoval 298 řidičů.

K řešení úředníkům se ale nedostanou všichni hřešící taxikáři, velkou část jich potrestají strážníci městské policie v blokovém řízení. Jen letos to bylo do listopadu 2 574 pokut za 996 tisíc korun, dalších 605 prohřešků poslali před správní orgán.

„Za posledních šest let máme 533 pokut na místě nezaplacených, které byly předány exekutorovi,“ informovala mluvčí městské policie Irena Seifertová s tím, že celkovou částku vyčíslenou nemají.

Počet přestupků a správních deliktů řidičů taxi řešených městskou policií
2014leden - listopad 2015
Počet přestupků2 7793 098
Počet správních deliktů265284
Blokové pokuty - počet2 0932 359
Blokové pokuty - suma839 tisíc844 tisíc
Blokové pokuty na složenku - počet191215
Blokové pokuty na složenku - suma133 tisíc151 tisíc
Oznámení správnímu orgánu487605

Doplnila také nejčastější prohřešky taxikářů. „Patří mezi ně nesprávné parkování. V centru metropole pak rozhodně neoprávněné stání v zóně (ať už rezidentní, nebo abonentní), hned za tím porušení zákazu zastavení, stání v křižovatce a na chodníku.“

Kauce pro taxikáře

Magistrát si slibuje zlepšení vymahatelnosti pokut od novely silničního zákona, kde by měla být nově rozšířena pravomoc vybírat kauce i pro městskou policii a úřady. Magistrát si dal také za cíl prosadit možnost zadržet průkaz řidiče taxislužby přímo při kontrole, jak tomu již bylo v minulosti.

„Měly by se také zpřísnit podmínky pro spolehlivost, která je základní podmínkou pro vydání oprávnění řidiče taxislužby. V neposlední řadě jde o nastavení určitých povinností i pro zprostředkovatele této dopravy, tedy dispečinky a provozovatele mobilních aplikací,“ vysvětlil Hofman.

Pražští taxikáři

Problematikou chování pražských taxikářů se dlouhodobě zabývá Stream.cz.

Reportáže vysílá v pořadu Praha vs. prachy.

Zhlédnout je můžete zde

O nevymahatelných pokutách od taxikářů se začalo mluvit hlavně po zásahu policie, která v listopadu pochytala skupinu sedmi lidí. Šest z nich jsou taxikáři, poslední je úředník magistrátu. Podle policie předražovali jízdné zahraničním turistům. Byli obviněni z podvodu, uplácení, přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám