Hlavní obsah

Strážníci z Prahy vyráběli vlastní parkovací karty, majitelé se nemuseli bát odtahů

Právo, Staňa Seďová
Praha

Po skandálu devíti strážníků, kteří se obohacovali na vybraných pokutách, předala inspekce městské policie kriminálce další tři provinilce. Ti kšeftovali s parkovacími kartami. Kriminalisté strážníky sledovali rok, ze služebny je vyvedli rovnou v poutech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lustrování celého sboru vzal ředitel Městské policie (MP) hl. m. Prahy Eduard Šuster opravdu vážně. Před více než týdnem Právo informovalo o osmi strážnících, kteří falšovali blokové pokuty, kdy zřejmě kouzlili do formulářů s nulami a rozdíly si rovnou strkali do kapsy. Korunu tomu pak nasadil vedoucí směny, který od poctivých strážníků pokuty vybral, ale peníze – více než 100 tisíc korun, vedení už nikdy nevidělo.

Pět z nich už je propuštěných, zbytek čeká stejný osud a obvinění z trestných činů. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podivné odtahy

To, co vymysleli jejich kolegové na služebně v Praze 2, je však jiná káva. „Tři strážníci ze služebny v Korunní ulici vystavovali parkovací kartičky, zřejmě podobné těm klasickým, které si kupují rezidenti v Praze 2.

V praxi to probíhalo tak, že strážník z ulice nahlásil auto na odtah, na místo však musel přijet strážník se speciální pravomocí, jenž o odtahu rozhodoval, a když za oknem uviděl tuto kartičku, na jejíž distribuci se sám mohl podílet, rozhodl, že toto auto se odtahovat nebude,“ popsal redakci podvod zdroj blízký pražské městské policii.

Kriminalisté je podle informací redakce sledovali od roku 2014 a odhalili 94 případů, kdy se prodejem vlastní parkovací karty strážníci obohatili. Může jich být však i mnohem víc.

„Nevím, jak přesně docházelo k distribuci a za jakou cenu tuto falešnou parkovací kartu prodávali, ale dozvěděl jsem se, že tento systém také nebyl bezchybný. Jednomu řidiči, který si tuto falešnou kartu koupil, i tak auto odtáhli,“ dodal zdroj Práva.

Stíháni jsou na svobodě

Po několikaměsíčním vyšetřování si pražská hospodářská kriminálka přišla pro podvodníky přímo na služebnu na konci minulého týdne. „Policie zadržela tři strážníky z Obvodního ředitelství policie Praha 2, proběhl jejich výslech, bylo jim sděleno obvinění, které se týká přijetí úplatku a zneužití pravomocí veřejného činitele, konkrétně tedy trestné činnosti souvisící s parkovacími zónami. Trestní stíhání probíhá na svobodě,“ potvrdila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Šéf pražských strážníků nechtěl podvody svých zaměstnanců zatím komentovat. „Předčasným zveřejněním informací nechceme jakkoli ohrozit velmi usilovnou a náročnou několikaměsíční práci mnoha lidí. Rád bych opakovaně ujistil veřejnost, že žádnou trestnou činnost v řadách městské policie trpět nebudu,“ prohlásil Šuster.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám