Hlavní obsah

Další skandál pražské městské policie: Strážníci si z pokut plnili vlastní kapsy

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Osm pražských strážníků je podezřelých, že falšovali blokové pokuty a peníze si nechávali. Například odevzdávali 100 korun, vybírali 1000. Devátý podezřelý si peníze z pokut, které mu odevzdali podřízení, rovnou bral. Pět už je propuštěných. Vedení MP zatím prověřilo třetinu strážníků.

Foto: Městská policie hl. m. Prahy

Pokutové bloky, které se propisují do druhé listu, používají strážníci necelé dva roky.

Článek

„V rámci běžných kontrol jsme narazili na podivné okolnosti při udělování blokových pokut. Nařídil jsem proto hloubkovou kontrolu celé organizace,” řekl Právu ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster.

Na konci dubna byla zřízena pracovní skupina, která společně s inspekcí prošetřila třetinu strážníků, zhruba 500. Výsledkem je zatím osm strážníků, kteří manipulovali s pokutovými bloky a pravděpodobně si prostředky z vybraných pokut nechávali pro svou potřebu,“ dodal Šuster s tím, že tyto kontroly budou probíhat ještě minimálně rok.

To však není všechno. „Rovněž jsme oznámili Policii ČR jednoho vedoucího směny, který je důvodně podezřelý z toho, že zpronevěřil více jak 100 tisíc korun. Po ověření evidence pokutových bloků, které mu podřízení spolu s financemi odevzdávali, jsme zjistili, že chybí tato částka, kterou pravděpodobně použil pro svou potřebu. U tohoto muže jsem dnes (v pátek, pozn. red.) rozhodl o okamžitém ukončení pracovního poměru,“ doplnil Šuster.

Kolik pokut zfalšovali, bude těžké zjistit

Prošetřování strážníků potvrdil redakci i mluvčí pražské policie. „Tyto případy jsme začali prošetřovat na základě informací od inspekce pražské městské policie. Šetření se v tuto chvíli týká pěti osob. Čtyři strážníci jsou podezřelí z neoprávněné manipulace s pokutovými bloky a neoprávněného obohacování. Pátý strážník je podezřelý z toho, že zpronevěřil peníze a zneužil pravomoci úřední osoby,“ popsal šetření kriminalistů mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Zbývají ještě čtyři prověřovaní, které čeká podle ředitele MP stejný osud, jako už propuštěné od sboru. „Finančně poškodil městskou policii vedoucí pracovník, po kterém budeme samozřejmě škodu vymáhat. Ostatní, kteří falšovali pokuty, poškodili řekněme dobré jméno městské policie. Finanční ztráta je bohužel na straně pokutovaných lidí, kterým se tímto za naprosto nepřípustné jednání svých podřízených velice omlouvám,“ vysvětlil Šuster.

Bude těžké, ne-li nemožné, zjistit, kolik přesně zfalšovaných pokut osm strážníků udělilo. Podle informací Práva prokázali kontroloři strážníkům vesměs jednotky zfalšovaných pokut, ale u jednoho strážníka se dopátrali celkem šedesáti podvodně vypsaných blokových pokut.

Nevhodné pokutové bloky

Policisté kvůli probíhajícímu vyšetřování nemohou prozradit, jak přesně se podvodů provinilci dopouštěli. Je však jasné, že využili vlastností pokutových bloků, které už nemají předtištěnou hodnotu pokuty, jež se používaly dříve.

Na těchto se vypisuje každá pokuta a částka zvlášť. Při vyplňování se má vždy propsat na druhý list - kopii, kterou strážníci odevzdávají na služebně. „Tyto pokutové bloky používáme od ledna roku 2013, ale už v minulosti jsme příslušné orgány upozorňovali na jejich nedostatky. Krom možnosti zneužití, je tam i málo prostoru a špatně se propisují do kopie, která tak bývá často nečitelná,“ doplnil šéf pražských strážníků.

Bývalý ředitel za mřížemi

O největší skandál se ale postaral bývalý ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš (49), který si odpykává 5,5letý trest za korupci. Podle soudů chtěl po majiteli autoservisu Josefu Jíšovi, jehož opravna se od roku 2005 starala o vozy městské policie, ve čtvrtletních splátkách pět procent z prostředků, které firma strážníkům za rok fakturovala. Částky požadoval za to, že zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem.

Podle státního zástupce tak chtěl získat nejméně 1,2 miliónu korun. Kotrouš od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc korun a poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho 25. listopadu 2011 zadrželi v jeho služebním voze i s úplatkem.

Před lety se také řešil případ, kdy městská policie nakoupila tři hummery. Nákup kritizovali opoziční zastupitelé, prověřovala jej i policie. Vedení strážníků dřív pořízení speciálních vozidel obhajovalo s tím, že je potřebuje, což vzbuzovalo pochyby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám