Hlavní obsah

Kamarádovi dal 23 ran sekerou. Nic si nepamatuju, řekl u soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na ztrátu paměti se ve středu u ostravského soudu odvolával šedesátiletý František Mazur, který je obžalovaný kvůli brutální vraždě svého mladšího kamaráda. Měl ho v únoru v Moravici na Opavsku ubít sekerou. Oba muži spolu předtím pili alkohol a pak se pohádali.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí Františka Mazura do jednací síně ostravského krajského soudu.

Článek

Tragédie se stala 9. února odpoledne poté, co František Mazur po celý den popíjel tvrdý alkohol spolu se svým známým. Odpoledne si ho pozval do zchátralého a rozpadajícího domu po příbuzných, ve kterém obýval jeden pokoj.

„Konfliktu předcházela iracionální výměna názorů kvůli bagatelní zámince,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský. Celkem své oběti způsobil 23 ran v oblasti krku a hlavy. Napadený muž krátce nato zemřel. Policii na místo zavolali sousedé.

„Obžalovaný po činu začal vykřikovat z okna, že někoho uzemnil,“ řekl státní zástupce.

Muž před soud předstoupil s naprostou odevzdaností. „Nechám tomu volný průběh,“ řekl na dotaz soudce, zda bude vypovídat. Soudce ho upozornil, že se musí vyjádřit jasně. „Kdybychom tomu nechali volný průběh, tak z toho tady bude cirkus a chaos,“ řekl předseda trestního senátu.

Nevím, co se stalo

Následně přečetl výpověď z přípravného řízení, ve které muž mimo jiné popisoval svůj vztah k alkoholu.

„Většinou, když piju, tak pak usnu a ráno vím prdlajs,“ zaznělo v protokolu. Podobně tomu bylo i v posledním případě, kdy ovšem neusnul, ale namol opilého si ho odvezli policisté. „Až když jsem se probudil na cele, řekli mi, co jsem udělal. Nechápu, jak se to vůbec mohlo stát. Vůbec nic si nepamatuju,“ vypověděl Mazur.

Obžalovaný měl už v minulosti se zákonem problémy. Pobýval v domě po bratranci. Asi před čtyřmi lety dům částečně vyhořel a vyšetřování ukázalo, že žhářem je právě Mazur. Soud ho poslal na dva roky do vězení, zakrátko byl ale propuštěn díky amnestii. Dům pak obýval i přesto, že v něm netekla voda a nebyla elektřina. Nikde nepracoval a jeho životním smyslem byl hlavně alkohol.

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků a soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám