Hlavní obsah

Stíhání policisty, který naboural motorkáře, bylo znovu zastaveno

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Státní zástupce v polovině září už podruhé podmínečně zastavil trestní stíhání pražského policisty, který loni v srpnu při honičce u obchodního centra Chodov srazil jako řidič služebního auta ujíždějícího motorkáře. Poškozený mladík tehdy utrpěl těžká zranění včetně tříštivé zlomeniny pravé nohy.

Foto: policejnidenik.cz

Do sloupu narazil motorkář a pak policisté

Článek

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) původně vinila tohoto policejního řidiče z nedbalostního těžkého ublížení na zdraví s možným dvouletým trestem, sama ale poprvé už letos v březnu navrhla jeho stíhání nakonec zastavit.

S tím tehdy souhlasil i žalobce Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze, který pak stanovil řidiči zkušební dobu 21 měsíců. Svůj krok tehdy vysvětloval slovy, že policista se k činu přiznal, litoval toho, nehodu ihned nahlásil a nabídl zaplatit zraněnému mladíkovi Radku Čapkovi část škody nehrazenou pojišťovnou.

Jenže se zastavením stíhání policisty tehdy nesouhlasil samotný motorkář a přes obhájce podal stížnost k nadřízenému Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. A tamní žalobce rozhodnutí Muravského v květnu zrušil s tím, že věc je ještě třeba došetřit.

To se nyní stalo, avšak závěry inspekce i státního zástupce zůstaly stejné jako na jaře.

Zraněného motorkáře policista místo ošetření kopal. Reportáž ČT ze září 2014Video: Česká televize ČT24

Lživý záznam není trestný

„Stíhání bylo opět podmíněně zastaveno,“ potvrdila v úterý Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová. Doplnila, že i teď si proti závěrům státního zástupce podal Čapek stížnost, což Právu potvrdil jeho advokát Robert Bezděk, který byl z opakovaného závěru žalobce o očištění policisty rozčarován.

„Samozřejmě s tím nesouhlasíme, to se dá těžko komentovat,“ uvedl v úterý právník. Navíc se mu nelíbilo ani odůvodnění rozhodnutí státního zástupce. „Napsal tam, že můj klient tím, že nezastavil na výzvy policie, tak musel počítat i s případnými následky, což je poněkud přitažené za vlasy,“ řekl redakci Bezděk.

Řidič policejního vozu byl ale navíc podezřelý i z toho, že kryl svého kolegu spolujezdce, který po bouračce vystoupil ze služební octavie a do ležícího mladíka kopl a uhodil ho dvakrát pěstí do obličeje. Tento muž zákona už skončil před soudem, i když odešel zatím nepravomocně bez trestu.

Řidič auta mu v útoku na zraněného motorkáře nijak nezabránil, a navíc pak podepsal úřední záznam, v němž je celá událost nastíněna jinak než ve skutečnosti. Například v dokumentu policisté zamlčeli kopy i rány pěstí uštědřené Čapkovi, navíc v záznamu tvrdí, že se mladík snažil z místa utéct, což vzhledem k jeho zraněním bylo nemyslitelné a potvrdily to i záběry z kamer zveřejněné později v médiích.

Vyšetřovatelé z GIBS proto řidiče vozu podezřívali donedávna i z nadržování a zneužití pravomoci úřední osoby, ale státní zástupce nakonec ani tuto část případu nemíní poslat k soudu.

„Pokud se týká toho zfalšovaného úředního záznamu, tak (žalobce) možné stíhání neshledal jako důvodné, prý se vůbec nejedná o trestný čin, je to jen kárné provinění. Proti tomu ani nemůžeme podat stížnost,“ doplnil rozhořčeně Bezděk s tím, že přesto bude žádat o přezkoumání postupu žalobce.

„Připadá mi to jako já na bráchu, brácha na mě,“ dodal advokát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám