Hlavní obsah

Žena ukázala strážníkům prostředníček a skončila v poutech. Podle žalobkyně nezákonně

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Dva strážníci městské policie v Sušici Zdeněk Chudý (32) a Bohumil Daněk (46) teď na vlastní kůži zažívají, jaké to je stát na druhé straně barikády. Oba v úterý usedli na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Klatovech kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní strážníci Bohumil Daněk (vpravo) a Zdeněk Chudý před soudem

Článek

Podle státní zástupkyně Marcely Šímové loni v prosinci bezdůvodně nasadili 50leté ženě pouta a odvezli ji nejprve na služebnu, následně na vyšetření do nemocnice a nakonec ji vysadili v odlehlé části mimo město. „Tím ji neoprávněně omezili na osobní svobodě,“ uvedla žalobkyně.

Hana Kotálová na sebe upoutala pozornost strážníků, když na ně z okna nonstop baru Magic začala hanlivě povykovat a gestikulovat. Oba proto vešli do podniku, ženu vyvedli ven, nasadili jí pouta a odjeli s ní na služebnu. Tam dostala dýchnout a po zjištění, že je pozitivní na alkohol, ji vzali do nemocnice na vyšetření. Pak ženu naložili zpátky do auta a zavezli za město na odlehlé místo zvané Páteček, kde jí teprve sundali pouta a propustili ji.

To vše se odehrálo v noci mezi půl druhou a půl třetí. Žena se s jedním ze strážníků osobně zná a nepopírá, že když ho viděla z okna stát s kolegou na ulici u auta, tak na něj sprostě zakřičela a ukázala mu vztyčený prostředníček, protože v minulosti od něho dostala pokutu kvůli psovi.

Vysadili ji za městem

„Chtěli, abych s nimi šla ven. Nejdříve jsem to odmítla, pak jsem ale poslechla a dobrovolně opustila bar. U auta mi řekli, abych dala ruce za záda a nasadili mi pouta. Jeli se mnou na služebnu, pak do nemocnice a nakonec mě vysadili na Pátečku,“ vypověděla Kotálová před soudem. Přiznala, že ten večer vypila sedm malých piv a jednoho panáka.

Žalobkyně je přesvědčena, že strážníci neměli k zajištění ženy zákonný důvod. „V době, kdy ji v baru řešili za její nemístné poznámky, nereagovala tak, že by svým chováním narušovala veřejný pořádek nebo ohrožovala jiné osoby. Nekladla žádný odpor, strážníky nenapadala ani se jim nesnažila utéci,“ vysvětlila státní zástupkyně.

Důvod pro nasazení pout tak podle ní nebyl. Stejně tak jednali strážníci protiprávně, když po ženě požadovali orientační dechovou zkoušku a vyšetření v nemocnici. Zákon říká, že povinnost podrobit se vyšetření na alkohol má jen ten, kdo pod jeho vlivem jinému způsobil újmu na zdraví, ohrožuje život nebo zdraví své nebo dalších lidí či páchá škodu na majetku. „Žádné takové jednání u poškozené nebylo prokázáno,“ konstatovala žalobkyně.

Na záchytce nebylo místo

Strážníci se před soudem hájili tím, že jim žena sprostě nadávala a že měli v důsledku její podnapilosti obavy, aby si neublížila. „S kolegou jsme to vyhodnotili tak, že její urážky jsou útokem na nás. Proto jsem ji vyzval jménem zákona, aby se mnou šla ven a podala v dané věci vysvětlení. U vozidla jsme museli použít donucovacích prostředků, protože nekontrolovala své chování a její agrese se stupňovala. Chtěli jsme ji odvézt na záchytku, ale nikde nebylo volné místo,“ uvedl Daněk, který se s Kotálovou osobně zná, dokonce si tykají.

V minulosti s ní řešil i drobné prohřešky. Popřel, že by s kolegou ženu odvezli mimo město, jak ukázala GPS v jejich služebním autě. „Tam jsme jeli potom, když jsme ji vyložili v místě bydliště. Chtěli jsme zkontrolovat, zda na tom místě nedochází k nějaké závadové činnosti,“ vysvětlil Daněk.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám