Hlavní obsah

Po alkoholovém dýchánku ubodala partnera, dostala deset let vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě poslal ve středu Natašu Skálovou na deset let do vězení. Žena loni krátce po vánočních svátcích pobodala v opilosti svého partnera. Ten na místě zemřel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaná Nataša Skálová před trestním senátem ostravského krajského soudu.

Článek

Žena se proti rozsudku ihned po jeho vynesení odvolala. Její obhájce tvrdí, že nešlo o typickou vraždu, ale jednání Skálové by se mělo kvalifikovat jako zabití s mnohem mírnější trestní sazbou. „Trváme na tom, že k činu došlo v důsledku předchozího zvlášť zavrženíhodného jednání poškozeného,“ řekl obhájce.

To, že muž měl agresivní sklony, potvrdila i soudkyně. Soužití bylo plné vzájemného napadání, ke kterému ale docházelo pouze tehdy, když byli partneři opilí. A to bylo velmi často. „Alkohol konzumovali neustále a společně, což považuje soud za velmi významný moment,“ uvedla soudkyně Petra Hajdíková.

I to je jedním z důvodů, proč soud nevyhověl návrhu obhajoby. Žena navíc měla možnost násilníka kdykoliv opustit, protože mezi nimi nebyly žádné závazky ani neměli žádný společný majetek.

Povalil mě na postel, přiklekl mě a dal mi nůž pod krk.
odsouzená

Incident se stal 28. prosince večer v ubytovně ve Fulneku, kterou dvojice nějaký čas obývala. „V inkriminovaný den společně konzumovali alkohol, vzájemně se slovně napadali a došlo i k fyzickým útokům, které vyvrcholily tím, že se obžalovaná chopila nože a bodla poškozeného do hrudníku,“ popsal útok státní zástupce Vít Legerský.

Dvaapadesátiletý muž zemřel krátce po útoku na následky šoku z vykrvácení. „Poté obžalovaná odešla do bytu svého syna, kde zastihla svou snachu, které oznámila, co se stalo,“ dodal státní zástupce.

Žena tvrdí, že si prý na průběh samotného útoku nepamatuje. Při svém výslechu popsala jenom hádku, která pobodání předcházela. Přítel ji prý při hádce napadl jako první. „Povalil mě na postel, přiklekl mě a dal mi nůž pod krk,“ řekla. Poté údajně ve svém jednání polevil a nůž zabodl do stolu.

Spory kvůli penězům

Žena přiznala, že nůž ze stolu vzala a začala s ním před přítelem šermovat. „Asi jsem pak upadla,“ řekla. Na dotaz soudkyně, jak si vysvětluje, že v lékařském posudku se hovoří o dvou ranách zasazených velkou intenzitou síly, nedokázala odpovědět. „Je mi to líto, ale zabít jsem ho nechtěla,“ řekla.

Proces sledovala i matka zabitého muže, která potvrdila, že násilí bylo v domácnosti běžné. Útokem prý vyvrcholily neshody kvůli penězům. „Nechtěl jí dát peníze,“ řekla matka oběti.

„Jaký bych si přála trest? Myslím, že největším trestem pro ni je, že si uvědomuje, co udělala. Jakýkoli trest mi syna nevrátí,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám