Hlavní obsah

Muž zdrogovaný lysohlávkami napadl tři chatařky, soud mu snížil trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud v úterý zmírnil trest Jiřímu Seidlovi (35), který loni na podzim pod vlivem marihuany a lysohlávek napadl tři ženy v chatové oblasti na jihu Čech. Jednu z nich dokonce pobodal. Seidla odsoudil letos v dubnu tamní krajský soud k sedmi letům vězení se zvýšenou ostrahou. Odvolací soud mu ale trest o rok snížil.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí Jiřího Seidla k soudu.

Článek

Předsedkyně odvolacího soudu Jaroslava Maternová uvedla, že o trestu bylo rozhodnuto správně, ale je příliš přísný. Muž se podle soudu až na tento exces choval slušně, nebyl to bezdomovec a šetřil si peníze na to, aby si v osadě mohl koupit chatu, kde přebýval. „Také jeho zpráva o pobytu ve vazbě je naprosto pozitivní,“ řekla Maternová.

Muž by také měl podstoupit protidrogové léčení. Seidl nebyl v době útoku kvůli dlouhodobému užívání marihuany a lysohlávek příčetný a nic si nepamatuje.

Ukradl boty za dvě stovky

Seidl měl pronajatou chatku v okolí rybníka Dehtář, několik kilometrů od Českých Budějovic. Podle policie tam pěstoval konopí, jemuž holdoval ve velké míře. V říjnu loňského roku se ale podle rozsudku dostal „do stavu akutní intoxikace marihuanou“ a jal se bloumat po okolí.

U jedné z okolních chatek ukradl ze zápraží boty v hodnotě dvou stovek korun, čehož si všimla majitelka chatky. Seidl jí nadával a vyhrožoval. „Já tě zabiju! Karle, pojď mi pomoct!“ křičel prý Seidl na ženu, přestože žádná jiná osoba s ním nebyla. Rozruchu si všimla sousedka ženy, kterou nepříčetný Seidl následně fyzicky napadl, až jí způsobil zranění páteře, za což putoval na policejní stanici. Odtamtud Seidla po toxikologickém vyšetření propustili a ten se vrátil zpět do chatky.

Pohádali se, kudy půjdou

O dva dny později se kromě marihuany posilnil také lysohlávkami a zjevně zmatený se objevil kolem poledne nahý u jedné z chatek, protože tu jeho pronajatou zachvátil požár, když si chtěl přitopit.

Čtyřiasedmdesátiletá majitelka chatky poskytla Seidlovi oblečení a uvařila mu čaj. Posléze se vydali ke shořelé chatce. Záhy se však pohádali kvůli tomu, kudy půjdou, a Seidl seniorku fyzicky napadl.

Nejprve ji mlátil a rdousil, poté jí dokonce se slovy: „Chcípni! Když nechceš chcípnout, tak já ti to ukážu!“ mačkal prsty do očí. Útok gradoval, když ženu několikrát bodl. Řádění zanechal, až když se polekal přijíždějícího auta. „Zůstalo neobjasněno, jakým způsobem si nůž opatřil, když k chatce poškozené přišel nahý,“ konstatovala Maternová s tím, že ale nůž prokazatelně Seidl v ruce měl.

Seidl si prý ze svých útoků vůbec nic nepamatuje, což potvrdili i znalci, podle kterých byl v době svého řádění zcela nepříčetný a nebyl schopný rozpoznat protiprávnost svého jednání. Na to pamatuje zákon paragrafem o opilství, kdy nemusí jít nutně o požití alkoholu, ale i jiné návykové látky, sazbou mezi třemi a deseti roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám