Hlavní obsah

Rodině jsem se omluvil, vzkázal kosovský Albánec, který v Praze pobodal krajana

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spor dvou kosovských Albánců, který skončil pobodáním jednoho z nich, začal v pondělí řešit pražský městský soud. Dvaatřicetiletý Shpejtim Salihu, který je souzený jako uprchlý, čelí obžalobě z pokusu o vraždu svého krajana. Salihu prostřednictvím advokáta poslal soudu vyjádření, že se neskrývá a rodině poškozeného se omluvil.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Salihu se se svým o deset let starším krajanem přezdívaným Džerza dostal do konfliktu v říjnu 2013 před pražským hotelem Hilton v Karlíně, kam Salihu šel do Skybaru se svým známým. U záchodů prý potkal Džerzu se dvěma dívkami a jakmile ho Džerza spatřil, tak se prý na Saliha „ošklivě a provokativně podíval“.

„Věděl jsem, že je nebezpečný a vychytralý. Dozvěděl jsem se od albánské komunity, že mě sháněl, aby mě zabil. Údajně jsem ho pomlouval,“ popsal Salihu. S Džerzou se pak dohodli, že si to vyřeší na klidnějším místě. Odebrali se tedy do recepce. „Zůstaňme v recepci a dáme řeč, řekl jsem mu. On ale trval na tom, abychom šli ven,“ pokračoval obžalovaný muž.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nožem se prý bránil

„Víš ty, že za jedno slovo jsem člověku rozbil hlavu? Kdo jsi ty, abys zmiňoval mé jméno?“ vyjel údajně Džerza na Salihu. Ten se prý bránil, že jde určitě o nedorozumění. Džerza ale na něj prý poté zaútočil pěstmi a kopáním. Salihu tedy vytáhl nůž, který měl u sebe.

„Nosím s sebou nůž, protože je to dárek od kamaráda. Je asi pět nebo šest centimetrů velký,“ vysvětlil Salihu. Nožem se prý bránil tak, že s ním máchal zleva doprava. Džerza se ho snažil kopnout, přičemž uklouzl, tak ho Salihu bodnul. „Bodnul jsem ho do nohy, abych zabránil dalšímu útoku,“ uvedl.

Rodině se omluvil podle tradic

K dalším bodným ranám do předloktí, lýtka, boku nebo hrudníku uvedeným v obžalobě se nevyjádřil. Salihu z místa incidentu utekl, Džerza si zavolal záchranku, která ho odvezla do nemocnice.

Salihu, který je údajně v Kosovu, se prý neskrývá před policií. „Neutekl jsem před policií, ale ze strachu z pomsty. Podle albánských zvyků jsem se s rodinou (poškozeného – pozn. red.) smířil,“ napsal Salihu. Albánec se také omluvil hotelu i české policii za „způsobené nepříjemnosti“.

Za pokus o vraždu může Salihu dostat až osmnáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám