Hlavní obsah

Vietnamský gang pašoval krajany do Čech, organizovaly ho ženy

Právo, Patrik Biskup

Před dvěma lety se Nguyen Thi Quyen rozhodla opustit rodný Vietnam. Nejdříve odjela pracovat do Číny a pak dostala nabídku vycestovat do Evropy. Jednadvacetiletá dívka skončila v Česku, ilegálně ji sem propašoval gang převaděčů, který ve středu stanul před plzeňským soudem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Členové převaděčského gangu před soudem

Článek

Šestičlenná skupina Vietnamců podle žalobce zajišťovala nelegální transporty cizinců z Vietnamu do České republiky a dále do států Evropské unie. Za to inkasovala tisíce dolarů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mladá Vietnamka nejprve odletěla na turistické vízum do Finska. Podle instrukcí po přistání zničila pas i letenku a požádala o azyl. Po několika měsících ji společně s další krajankou vyzvedli v uprchlickém táboře dva Vietnamci a přes Švédsko, Dánsko a Německo je dopravili autem do ČR, kde ženy pobývaly na falešné doklady. Jednu z nich později převaděči převezli do Francie.

Desítky tisíc za převoz

„Udělal jsem to ze soucitu. Jen jsem chtěl pomoci. Nevzal jsem si za to ani korunu a už vůbec nemůže být řeč o tom, že jsem členem nějaké organizované skupiny,“ prohlásil ve středu před soudem Hung Diep Pham, který podle státního zástupce převoz obou migrantek z Finska zajišťoval.

Z dalších důkazů vyplývá, že ho na sever Evropy měla vyslat a po cestě instruovat spoluobžalovaná Thi Thanh Nhan Nguyen, která má trvalý pobyt na severním Plzeňsku. Ta podle odposlechů telefonních hovorů byla ve spojení s další krajankou, která organizovala a zajišťovala nelegální migraci uprchlíků přímo ve Vietnamu. Právě tato žena vystupující pod jménem Loan, jejíž identitu se policejním detektivům nepodařilo odhalit, dávala důrazně všem najevo, že ona je „ředitelkou této firmy“.

Určovala ceny za převoz, které se pohybovaly od 2500 dolarů (61 750 korun) do 5000 dolarů (123 500 korun). „Svolení k transportu dávala teprve po složení hotovosti ve Vietnamu osobami, které měly buď příbuzenský, nebo alespoň blízký vztah k jednotlivým migrantům,“ uvádí se v obžalobě.

Využili českého řidiče

V jednom případě gang využil jako převaděče českého řidiče. Dvaatřicetiletý Vítězslav Javůrek měl za úkol dostat vietnamského migranta přes ukrajinsko-polskou hranici, za což dostal slíbenou odměnu v přepočtu 80 tisíc korun. Jenže to nevyšlo, oba padli do náruče pohraniční stráže a skončili ve vězení.

Státní zástupce upozornil na to, že kromě žalovaných skutků lze z telefonické komunikace mezi obviněnými dovodit, že se jejich trestná činnost neomezovala pouze na zajištění převozu migrantů přes Českou republiku ale také přes území Bulharska či Rumunska.

Za zločin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice hrozí všem obžalovaným až osmileté vězení. Výrazně jim přitěžuje, že čin měli spáchat jako členové organizované skupiny a za úplatu.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám