Hlavní obsah

Brutálně umlátil známého kvůli 260 korunám, dostal 12,5 roku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Dvě stě šedesát korun. Takový dluh stačil Františku Jarolímovi (34), aby brutálně napadl svého známého bezdomovce, který na následky útoku zanedlouho zemřel. Městský soud v Praze za to Jarolímovi v pátek vyměřil trest 12,5 roku vězení. Rozsudek je nepravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzený na archivních záběrechVideo: Novinky

 
Článek

„Následek činu byl natolik fatální, že musel vzniknout velkou silou. Násilí bylo zjištěno velmi podrobně a přesně. Ten skutek je nade vši pochybnost jasně prokázán,“ uvedl předseda senátu soudu Petr Hovorka po vynesení rozsudku s tím, že se v podstatě ztotožnil s argumenty obžaloby.

Ty se týkaly zejména intenzity a brutality útoku. Podle rozsudku udeřil Jarolím muže pěstí a loktem nejméně jednou do hlavy a břicha tak, že mu zlomil několik žeber. Navíc mu zarazil koleno do zad a nakonec mu za vlasy zvedl hlavu a pustil na zem.

„Výše trestu odráží škodlivost činu a neodčinitelný následek – ukončení života poškozeného,“ prohlásil Hovorka. Jarolím dostal trest těsně nad polovinou trestní sazby, která se v tomto případě pohybuje mezi osmi a šestnácti lety vězení.

Jarolím napadl třiačtyřicetiletého muže loni v červenci u výstupu metra Hradčanská. Podle svědků se na něj po krátké hádce vrhl a začal ho kopat a mlátit hlava nehlava kvůli tomu, že mu prý dlužil necelých tři sta korun. V obžalobě stojí, že muži zasadil nejméně dvacet ran do břicha, hrudníku a boku. Nakonec na něj měl naskočit a udeřit jej kolenem do zad. Muž prý celou dobu ležel, ani nevolal o pomoc, jen měl opakovat, že mu peníze vrátí.

Sám Jarolím se hájí tím, že mu dal jen pár facek a nechtěl mu ublížit. „Nenapadal jsem ho s úmyslem ublížit, ale abych mu dal najevo, že to myslím vážně. Stejně jako rodiče dají pohlavek dítěti,“ prohlásil Jarolím v závěrečné řeči.

Podobně vypovídal i jeden ze svědků Jan Fišer, který na Hradčanskou s Jarolímem přišel. „Padly nějaký facky, jednou ho praštil loktem do zad,” prohlásil Fišer.

Muž zemřel na následky vnitřního krvácení, způsobeného natrženou slezinou. Jarolíma zadržela policie tentýž den v odpoledních hodinách.

Útočník napadl bezdomovce na zastávce Hradčanská Video: Novinky

Státní zástupkyně Jana Polanská navrhla pro Jarolíma trest mezi dvanácti a šestnácti roky vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. „Podle svědků zvedal ruce nad hlavu na znamení vítězství a žádal obdiv okolí,” řekla Polanská. Jarolím podle ní nemá úctu k lidskému zdraví a lidskému životu. Útočil prý z malicherné příčiny z důvodu zanedbatelného dluhu.

Obhajoba stavěla jednak na rozporech ve výpovědích svědků a jednak i na tom, že napadený muž byl vážně nemocný, již nějakou dobu měl prý zvětšená játra. Obhájce Pavel Trnka vyslovil i domněnku, že muž mohl být napaden den předtím někým jiným. „Mohl bejt načlej a já jsem ho prostě dodělal,“ zhodnotil lakonicky Jarolím.

„Nelze mu přičítat ublížení na zdraví s následkem smrti,” oponoval žalobkyni Trnka a žádal soud o překvalifikování činu.

Kriminalista k dopadení násilníka z HradčanskéVideo: Novinky

Jarolím byl podle všeho pod vlivem alkoholu, který u něj podle znalců odbržďuje zábrany. „Přiznává, že se lehce nechá vyprovokovat a špatně se ovládá,” uvedl v pátek soudní psychiatr Jiří Novotný. „Jeho jednání jím otřáslo a zpytoval své svědomí,” dodal Novotný.

Jarolím byl za svůj život sedmkrát trestaný, zejména za výtržnictví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám