Hlavní obsah

Muž, který tvrdil, že zabil vůdce sekty, byl nepříčetný. Stíhání zastavili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Devětadvacetiletý muž z Otrokovic, který loni v listopadu na zlínském sídlišti Jižní Svahy ubodal o 11 let staršího muže, neskončí za vraždu ve věznici. Trestní řízení bylo zastaveno pro nepříčetnost pachatele, řekl v pondělí státní zástupce Leo Foltýn.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž podle znalce trpí schizofrenií, v době činu tak nebyl trestně odpovědný. V úvahu nyní připadá návrh na uložení zabezpečovací detence. Podle policie se muž k činu přiznal. Pokud by byl souzen za vraždu, hrozilo by mu až 20 let vězení.

Policie krátce po činu uvedla, že se vrah vydal na sídliště zabíjet. V Otrokovicích nasedl do trolejbusu a na svou oběť, která dříve bydlela ve stejné části města jako obviněný, čekal před jejím bytem. Jakmile muž vstoupil do domu, napadl ho slovně i fyzicky. Bil jej pěstí, fackoval a postrkoval dál do chodby domu. Napadený se bránil a snažil se pachatele uklidnit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útočník ale vytáhl nůž a bodl jej do hrudníku. Pachatel pak z místa činu odešel, pobodaný muž na pavlači domu zemřel. Policie vraha zadržela až po několika dnech. K jeho motivu uvedla, že útočník byl přesvědčený, že nůž bodl do těla vůdce sekty, která ovlivňovala jeho život.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám