Hlavní obsah

V Tiských stěnách spadl zkušený německý horolezec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

V Tiských stěnách na Ústecku spadl v neděli v podvečer zřejmě zkušený 50letý horolezec z Německa. S podezřením na poranění bederní páteře a pánve ho vrtulník převezl do nemocnice v Ústí nad Labem. Z místa neštěstí ho záchranáři vyzdvihli v podvěsu pod vrtulníkem, sdělil náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Foto: Horská služba ČR

Německý horolezec po pádu v Tiských stěnách v péči záchranářů

Článek

Německý horolezec se zranil při slézání pískovcové skalní věže Jánusova hlava. Spolu s dalšími lezci se pustil do lezecké cesty s názvem Grand Prix 68, která je určena jen zkušeným horolezcům.

"Podle nás to rozhodně nebyl žádný začátečník, ale chybu mohou udělat i letití horolezci. Muž nedolezl k prvnímu jistícímu kruhu a základní postupové jištění při pádu nevydrželo. Takže spadl z výšky asi sedmi metrů," popsal okolnosti zranění Tomáš Plíva z Horské služby Krušné hory, který na místě zasahoval.

Jánusova věž je u pokladny skalního města Tiské stěny, což je jen 500 metrů od stanice Horské služby, záchranáři tak byli na místě velmi rychle.

"I zkušeným lezcům se může přihodit nehoda, která se jinak stane spíše začátečníkům. Ani dlouholeté lezení není zárukou toho, že při výstupu neudělá někdo chybu. Na místě je proto stálá opatrnost a vyhýbání se hazardování," dodal Güttner.

Reklama

Výběr článků

Načítám