Hlavní obsah

Jestli je schopný přijít k soudu, dejte ho do vazby, navrhl nekompromisně Rathův žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žalobce Petr Jirát ve středu Krajskému soudu v Praze navrhl, aby zdravotní stav bývalého poslance Davida Ratha, který je po nedělní nehodě na kole v pracovní neschopnosti a nechodí k hlavnímu líčení, přezkoumal soudní znalec. Pokud zjistí, že Rath může k soudu přijít, státní zástupce navrhne vzetí exposlance do vazby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath u soudu

Článek

Trestní senát Roberta Pacovského dostal ve středu lékařskou zprávu o propuštění Ratha z kladenské nemocnice a nařídil odborné zhodnocení zdravotního stavu v jeho bydlišti v Hostivici. Tři dny hlavního líčení, které byly v plánu tento a příští týden, soudce zrušil. Jednání odročil na 11. května.

Jirát navrhl, aby Rathův stav přezkoumal znalec hlavně proto, že se obává maření hlavního líčení. Pokud je Rath sice v neschopnosti, může ale k soudu dorazit, pak chce žalobce navrhnout vzetí exposlance do vazby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exposlanec ČSSD to označil za postupy "jak z 50.let". "Není mi dobře a stres zhoršuje bolesti hlavy. Musím brát vyšší dávky léků. Navrhovat vazbu v souvislosti s bezvědomím je síla, jak z 50. let," sdělil Rath v textové zprávě. Současně požádal média o klid, který prý potřebuje k uzdravení.

Rathův advokát Adam Černý to označil za "nepřípustný nátlak" na klienta a návrh v rozporu s etikou. Obhajoba podle něj může v určitém případě Jirátův postup napadnout jako nezákonný.

Spadl do jámy

Rath se k pondělnímu jednání nedostavil, soudce Robert Pacovský proto udělal přestávku, během níž se měl Rathův obhájce Adam Černý pokusit se svým klientem spojit. To se Černému podařilo. Rath prý utrpěl úraz a leží v nemocnici. [celá zpráva]

V SMS zprávě později Rath agentuře ČTK napsal, že spadl z kola do jámy. Nic si podle svých slov nepamatuje. V úterý byl pak propuštěn do domácího léčení. [celá zpráva]

Korupce při modernizaci

Obžaloba viní Ratha z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Rathovi hrozí až dvanáct let vězení.

Davida Ratha a Lucii Novanskou, která měla manipulaci s tendry organizovat, vyloučil soudce Robert Pacovský k samostatnému jednání, aby více než rok a půl dlouhý proces urychlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám