Hlavní obsah

Rath už je z nemocnice doma, ve středu však k soudu nedorazí

Praha

Bývalého poslance a exhejtmana Davida Ratha, který je obžalovaný z korupce, propustili v úterý z nemocnice, kde byl hospitalizován po nedělní nehodě. Ve středu se však nedostaví k pokračování hlavního líčení ve své kauze, protože má neschopenku. Řekl to jeho advokát Adam Černý. O dalším postupu v kauze rozhodne soudce.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Lékaři Ratha podle obhájce propustili do domácího léčení. Středečního hlavního líčení se tak prý nemůže účastnit. Podle serveru Blesk.cz odjel Rath z kladenské nemocnice v autě, kde seděl na místě spolujezdce a měl zafixovanou ruku.

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje spadl v neděli z kola u cyklostezky na Kladensku a byl v bezvědomí. Zasahovala u něj policie a záchranná služba. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudce Robert Pacovský Černému v pondělí poté, co Rath nedorazil k hlavnímu líčení, uložil, aby ve středu předložil vyjádření, zda bude exposlanec souhlasit s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti, či nikoliv. Černý v úterý potvrdil, že souhlas Ratha s hlavním líčením bez něj nepředpokládá. Soudce tak může jednání odročit, nebo případ znovu rozdělit.

Obžaloba z braní úplatků

Kauza se týká 11 lidí. Soudce ji kvůli průtahům v únoru rozdělil na dvě části - Ratha řeší s Luciou Novanskou, která podle obžaloby organizovala údajně pochybné soutěže o veřejné zakázky, a zbývajících devět obžalovaných už počátkem dubna vyslechlo tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky.

Hlavní líčení týkající se Ratha a Novanské je naplánováno do konce května. Zatím není zřejmé, na jak dlouho má Rath neschopenku napsanou. Černý uvedl, že podklady dostane až ve středu.

Rath je obžalován z manipulací s veřejnými zakázkami. Podle vyšetřovatelů bral úplatky. Obžalobu odmítá s tím, že tendry nebylo možné ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. Rathovi hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath: Soud je zbytečný, o výsledku je jasno

Čtrnáct dní po rozsudku nad devíti z jedenácti obžalovaných v případu korupce ve Středočeském kraji stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze i zbylí dva...

Výběr článků

Načítám