Hlavní obsah

Přítel mě tyranizoval, bodla jsem ho, tvrdí žena. Důkazy pro vraždu ale chybí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obžalovaní před soudem většinou zapírají svou vinu, i když důkazy jasně hovoří o opaku. Jak ale postupovat v případě, kdy se obžalovaný ke všemu sveřepě přiznává, jenže důkazy nic takového nepodporují? Přesně taková situace nastala v kauze vraždy na Brněnsku, kde devětadvacetiletá Martina Kulíšková podle obžaloby a svého vlastního přiznání bodla nožem o šest let staršího druha, který ji dlouhodobě tyranizoval. Jenže důkazy pro trest za vraždu, kterou pro ni chce státní zástupce, chybí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martina Kulíšková před soudem nezapírala, že svého přítele bodla.

Článek

Kulíšková měla svého přítele bodnout po jedné z hádek nožem pod klíční kost. Trefit ho měla přitom tak nešťastně, že muž i přes rychlou pomoc vykrvácel. Za vraždu proto nad ženou visí Damoklův meč v podobě až 18 let vězení. Drobná žena s vyděšenýma očima sice přiznala, že muže bodla, důkazy pro to ale kromě její výpovědi nejsou.

Policisté našli na místě činu dva nože, jedním z nich prý žena podle svých slov bodala. Jenže podle informací Práva ani na jednom z nožů nebyly žádné stopy, které by tomu nasvědčovaly. Krev naopak vyšetřovatelé našli na velkém střepu, který zůstal na místě po rozbité skleněné výplni dveří, kterými měl při hádce muž vztekle praštit.

Muž svou družku bil a vulgárně oslovoval

Kulíšková podle svědeckých výpovědí tvrdě pracovala jako pomocná síla v kuchyni, často i o víkendech, jen aby domů přinesla nějaké peníze. Její přítel totiž nikde nepracoval a nechal se živit, bydlel i se svými příbuznými také zadarmo v jejím domku. Podle svědků svou družku oslovoval „vole” a prý na ni naléhal, aby dům přepsala na jeho matku.

„Nepracoval, i když měl zdravé ruce, takže jsem ho živila. Několikrát jsem se ho snažila z domu vyhodit, ale držel se mě jako klíště. Bil mě, protože se mu asi líbilo, když jsem brečela,“ popsala soužití Kulíšková. „Byla pracovitá a svědomitá, měla ale strach chodit domů. Často přišla s modřinami a pak tvrdila, že spadla na kliku nebo z kola,“ shodovaly se její kolegyně z práce. Podle znalců se Kulíšková dostala do neřešitelné situace a nevěděla, jak se z ní dostat ven.

Osudný den se svého druha šla zeptat, co je pravdy na tom, že zatímco ona je v práci, on si přes internet píše s dalšími ženami. „Řekl mi, co se starám, pak mě povalil na postel a dal mi na zadek. Já jsem ho pak ve vzteku bodla. Ale zavolala jsem mu sanitku a podle rad operátorky jsem mu dávala první pomoc,“ hájila se žena.

Senát zvažoval úplné osvobození, státní zástupce se ale odvolal

Případ se už na sklonku minulého roku dostal ke Krajskému soudu v Brně, který ženu místo za vraždu potrestal za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky čtyřmi roky vězení. „Poškozený byl konfliktní osobností. Nikde nepracoval a ona mu poskytla přístřeší. Byla to obžalovaná, která dlouhodobě řádně pracovala, aby mohla přinést peníze pro elementární obživu.

On se nijak na chodu domácnosti nepodílel a naopak opakovaně surově fyzicky obžalovanou napadal, například se ji pokusil utopit ve vaně,“ konstatovala soudkyně Jaroslava Bartošová. Podle informací Práva přitom senát zvažoval i úplné osvobození, protože kromě přiznání nebyly proti ženě žádné důkazy.

Proti rozsudku se ale odvolal státní zástupce a Vrchní soud v Olomouci mírný trest nad ženou rozcupoval. „Důkazy, které krajský soud ve věci shromáždil a následně hodnotil, nedávají podklad pro závěr, že se obžalovaná svého jednání dopustila v silném rozrušení ze strachu a v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného, a proto není možné uzavřít, že jednání obžalované je možné posoudit dle skutkové podstaty trestného činu ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky,“ řekl Právu mluvčí olomouckého soudu Vladimír Lichnovský.

Případ tak znovu putuje před brněnský soud. Ten je vázán názorem Vrchního soudu, takže ženě reálně hrozí, že odejde s minimálně desetiletým trestem za vraždu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám