Hlavní obsah

Zloděj se vyzul a majitele slušně pozdravil. Vloupal se do 50 vil

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Déle než rok přiváděl kriminalisty k zoufalství fantom, který vykrádal po nocích vilky od Brna přes Svitavy, Pardubice, Hradec Králové až po Jaroměř. Na kontě jich měl určitě padesát. V tomto týdnu jej policie zatkla, vyslechla a obvinila.

Foto: Policie ČR

Zloději stačilo i takové okno.

Článek

Vloupával se do rodinných domů v době, kdy jejich majitelé spali. „Do centra naší pozornosti se nakonec dostal 46letý muž. Když jsme měli už dostatek důkazů, byl zadržen 21. dubna v Hradci Králové zásahovou jednotkou. Doznal se a bylo zahájeno stíhání za krádeže vloupáním a poškozování cizí věci. Přiznal se k padesáti vloupáním a způsobil škodu nejméně 1,44 miliónu korun. Ve čtvrtek byl po souhlasu soudce vzat do vazby,“ shrnul závěr mnohaměsíční mravenčí práce vedoucí policie v Pardubicích Marcel Daníček.

Za stručným konstatováním se ale tentokrát ukrýval téměř neuvěřitelný příběh člověka, který už byl v minulosti sice trestán za krádeže nerezových skříněk transformátorů, ale způsob jeho rabování vilek spících majitelů a chování k nim by mělo vstoupit do dějin kriminalistiky.

S pomocí speciálně připravených nástrojů vyháčkoval mechanismus a vnikl dovnitř.
kriminalista

„Byl to mimořádně zručný pachatel. Připravoval si speciální nástroje, se kterými vnikal do domů,“ přiznal s nádechem obdivu vyšetřovatel pardubických kriminalistů Martin Reimann.

Foto: Policie ČR

Jedny z kleští, které měl muž na krádeže

Zloděj měl při svých nočních výpravách na sobě i speciálně upravený oděv, ve kterém měl všechny nástroje po ruce a ve kterém pohodlně odnášel svůj cenný lup. Na zloděje byl až chorobně slušný. Dokonce se zouval, aby v domech, kde způsobil mnohatisícové škody, nenašlapal.

„Vůbec se neobával toho, že bude majiteli přistižen, naopak v několika případech je sám probudil, slušně je pozdravil a pak teprve utekl,“ kroutí hlavou nad drzým sebevědomím a „společenským vystupováním“ lupiče vyšetřovatel.

Pracoval ve stavební firmě

Celou svou asi patnáctiměsíční zlodějskou kariéru muž z Přerova postavil na tom, že v Česku je dobrým zvykem odkládat v rodinných domech cennosti v přízemí a spát v patře. „V noční době využíval toho, že si majitelé nechávali pootevřené okno na takzvanou ventilačku. S pomocí speciálně připravených nástrojů vyháčkoval mechanismus, vnikl dovnitř a zajímal se o peníze, šperky, malou elektroniku,“ řekl k případu na páteční tiskové konferenci policie kriminalista Miloslav Karabec.

Foto: Policie ČR

Dovnitř se dokázal dostat i dveřmi

Rozjetého zloděje nepřibrzdilo ani to, když lidé začali na začátku zimy ventilačky v domech zavírat. „Nečekal na to, jestli majitelé nechají pootevřené okno, začal navrtávat rámy oken a dveří, speciálním přípravkem si pak otevíral kliku,“ dodal Karabec.

I kriminálník tohoto formátu, který přes den pracoval v montérkách ve stavební firmě a na noc si oblékal zlodějský kabátec, má své slabiny. K vylupování rodinných domků jej zřejmě dotlačila hráčská vášeň. Sázel na sportovní utkání, leč nepříliš úspěšně, v sázkových kancelářích zanechal statisíce.

Druhou jeho slabinou byla neodolatelná mlsnost. Ochotně se přiznal k vloupačkám, kde narazil na delikatesy. Například na domácí klobásky ze sklepa jednoho násilně otevřeného domku.

Za vloupačky tohoto rozsahu je horní hranice trestní sazby osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám