Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání obžalovaného v kauze H-Systemu

– Praha • Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 nepravomocně zastavil trestní stíhání podnikatele Luďka Fabingera, který je zakladatele společnosti H-System Petra Smetky. Jeho kauza se týká nelegálního odstranění nemovitostí a přihlášení fiktivních pohledávek do insolvenčního řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podvedení klienti H-Systemu. Archivní snímek

Článek

Informace o zastavení trestního stíhání vyplývá z justiční databáze. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun.

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo na začátku loňského roku na Fabingera obžalobu kvůli poškozování věřitele a maření výkonu úředního rozhodnutí. Případ se týká nelegálního odstranění nemovitostí tak, aby nemohly být uspokojeny nároky věřitelů, a dále přihlášením fiktivních pohledávek do insolvenčního řízení s úmyslem zkrátit uspokojení a práva věřitelů společnosti H-System.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dozorující státní zástupce Boris Havel ještě neměl o rozhodnutí soudu informace. "Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze dosud nebylo doručeno žádné procesní rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2," sdělil v pondělí ráno Havel. Na rozhodnutí soudu, které bylo později zveřejněno v justiční databázi, upozornila Česká televize. Žalobce může proti usnesení podat stížnost, a tak ještě není pravomocné.

H-System podvedl stovky lidí

ČT v minulosti uvedla, že Fabinger čelí obvinění kvůli údajně nelegálnímu způsobu, jímž získal původně Smetkův rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady. Areál obstavený policií měl přitom připadnout poškozeným klientům zkrachovalého H-Systemu.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti, odsouzen byl na 12 let vězení. Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

Reklama

Související články

Oběť H-Systemu se má vystěhovat, rozhodl soud

Jaroslav Sýkora se musí vystěhovat z domu ve Velkých Přílepech rozestavěného v rámci projektu H-System, který si po krachu společnosti sám dostavěl. Konkurzní...

Výběr článků

Načítám