Hlavní obsah

Bývalý horník vyhrál nad RPG Byty, na soudce přesto nadával

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Značně rozladěn a ve špatné náladě opouštěl v úterý soudní síň Krajského soudu v Ostravě pětapadesátiletý Petr Kročil z Karviné. A to přesto, že mu dal soud za pravdu, když uznal, že společnost RPG Byty chtěla po bývalém horníkovi příliš vysoký nájem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Kročil (vpravo) debatuje před soudní síní se svou advokátkou Gabrielou Nejedlíkovou a Romanem Macháčkem.

Článek

Kročil se dostal před soud kvůli nájmu za byt 3+1 o velikosti 68,3 metru čtverečního. Majitel bytu, RPG Byty, totiž chtěl v roce 2012 zvýšit měsíční nájem z 50 korun na 75 korun za metr čtvereční.

„S tím jsem nesouhlasil, protože za celou dobu do toho bytu ani domu neinvestovali,“ řekl muž, který byt dostal v 1987 jako horník rekordman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudce je padlý na hlavu, s tím absolutně nemůžu souhlasit
Petr Kročil

Společnost podala na nájemníka žalobu a Okresní soud v Karviné loni rozhodl, že Kročil má platit nájem 48 korun za metr čtvereční a měsíc. S tím firma nesouhlasila a proti rozsudku se odvolala.

Zvýšení nečekal

Úterní rozsudek ale bývalého havíře a dnes živnostníka rozčílil. Nečekal, že krajský soud nedá okresnímu soudu za pravdu a nájemné mu zvýší. A to ještě se zpětnou platností od listopadu 2012.

„Určitě neposlechnu, protože na co by bylo potom rozhodnutí okresního soudu, na co by byly posudky. K ničemu a jen se vyhazují peníze,“ sypal ze sebe rozčilený Kročil. Dodal, že zváží ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.

Přiklonili jsme se k průměrné ceně, což nám přijde za přiměřenou částku, která je adekvátní k tomu nájemnému v daném místě

„V každém případě budu žádat o snížení nájmu z důvodu nedostatečného užívání elektriky, televizního signálu a dalších věcí,“ tvrdil a na adresu předsedy senátu Bohumíra Žídka si neodpustil poznámku: „Soudce je padlý na hlavu, s tím absolutně nemůžu souhlasit!“

Při určení nájmu se soud přiklonil k reviznímu posudku Vysoké školy báňské, který stanovil minimální cenu 51 korun, maximální 87 korun a průměrnou 60 korun za metr čtvereční.

„Přiklonili jsme se k průměrné ceně, což nám přijde za přiměřenou částku, která je adekvátní k tomu nájemnému v daném místě,“ sdělila členka senátu Šárka Žmolilová. Předseda senátu Žídek pak uvedl, že spor mezi Kročilem a RPG Byty je jasnou ukázkou toho, jak to může dopadnout, když k dohodě mezi nájemníkem a vlastníkem bytu nedojde.

„Bohužel v současné době neexistuje závazný předpis pro určování nájmu,“ poukázal a upozornil, že nájemníci často dělají chybu v tom, že při srovnávání nájemného používají také výši nájmů v městských bytech.

„To je naprosto absolutně vadné, nelze srovnávat nájemné v městských bytech a v bytech s tržním nájemným,“ řekl předseda senátu.

Plná soudní síň

Odvolací líčení u krajského soudu sledovala plná soudní síň. Podporu Kročilovi totiž přišli vyjádřit i další nájemníci bývalých bytů OKD, které dnes vlastní a spravuje společnost RPG Byty. Byl mezi nimi i šedesátiletý Andrzej Waclawik z Havířova, který se stejně jako Kročil o výši nájmu soudí.

Porazil chobotnici, která ovládá trh s nájemním bydlením na Ostravsku a má chapadla všude možně
předseda sdružení BYTYOKD Roman Macháček

„Soudní jednání probíhá, už je zpracovaný nějaký posudek. Každý měsíc mi chodí esemesky s tím, kolik jim dlužím,“ popsal Waclawik a dodal, že zatímco on platí 50 korun, firma po něm žádá 68 korun za metr čtvereční a měsíc.

Zatímco Kročil neměl pro rozsudek pochopení, předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček ho považuje za částečný úspěch.

„Vyhrál v poměru 60 ku 40, porazil chobotnici, která ovládá trh s nájemním bydlením na Ostravsku a má chapadla všude možně. Nemohu se ale ztotožnit s rozhodnutím o nájemném 60 korun na metr, ačkoli podle revizního znaleckého posudku mělo být 48 nebo 50 korun za metr. Pan soudce postupoval zřejmě podle toho, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ nastínil.

Macháčka zklamal také argument soudu, že firma musí mít peníze na opravy. O rozsudku prý bude informovat ministerstvo financí a cenovou kontrolu. Domnívá se totiž, že rozhodnutí krajského soudu by mohlo vést k plošnému snížení nájmů v podobných bytech.

Pronajímatel je spokojen

Mluvčí RPG Byty Petr Handl uvedl, že firma vnímá rozsudek jako pozitivní.

„Protože tím byl tento spor ukončen. Vnímáme to tak, že se jedná o rozhodnutí o výši nájemného, tak jak měla platit v době podání žaloby. To je velice důležité z důvodu, jaká výše nájemného měla platit v té době, nikoli jaká by měla být v současnosti,“ poznamenal a doplnil, že společnost zváží podání dovolání i to, zda se bude nyní soudní cestou domáhat určení současné výše nájmu v Kročilově bytě.

„Pro nás je to jenom důkaz toho, že cesta, kterou jsme do té doby volili v naprosté většině případů, což jsou dohody, je oboustranně výhodnější.”

RPG Byty je největší soukromý poskytovatel nájemního bydlení v ČR, společnost vlastní a pronajímá v Moravskoslezském kraji, hlavně na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku, 43 tisíc bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám