Hlavní obsah

S dětmi žila v Anglii, sociální dávky pobírala v Česku

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Desetitisíce korun v rámci sociálních dávek a přídavků na děti si nechala za posledních pět let vyplatit 34letá žena z Pardubic. Se svým přítelem i dětmi přitom žila ve Velké Británii. Vše prasklo úplně náhodou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena se po letech dostavila na úřad, aby s velkým zpožděním přihlásila další narozené dítě. Na otázku, proč přichází s takovým zpožděním a neudělala to už v době jeho narození, měla uvést, že už několik let žije s partnerem v Anglii.

Dostala se tak do rozporu se zákonem. Pobírala peníze, ačkoli na základě dopisu měla vědět, že se zákon o státní a sociální podpoře měnil a podmínkou pro vyplácení dávek je dlouhodobé bydliště na území České republiky.

„Přestože zásilku převzala, oznámení o přestěhování do ciziny neučinila a na její účet jí české úřady vyplatily více než 80 tisíc korun ve formě rodičovského příspěvku a příspěvků na další nezletilé a děti, které jí už nenáležely,” řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Žena bude muset peníze vrátit, a pokud ji soud uzná vinnou, hrozí jí až pětileté vězení.

Děti možná nechodily do školy

Trest může být ovšem přísnější. Českým úřadům zatím nebyla schopna předložit doklady o tom, že její děti v Anglii chodily do školy.

„Matka je z pardubické školy odhlásila v říjnu 2012 s tím, že děti budou studovat ve Velké Británii. Zda tomu tak je, jestli synové opravdu navštěvují tamní základní školy, to by měly potvrdit zprávy ze školských zařízení i jejich vysvědčení. Pokud by se prokázal opak, k podezření ze spáchání trestného činu podvodu by mohlo padnout ještě další podezření a to z ohrožování výchovy dítěte,“ upozornila Maturová.

Reklama

Výběr článků

Načítám