Hlavní obsah

Profesionálním zlodějům aut stačila na krádež minuta, na rozebrání pět hodin

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na krádež vozu jim stačila minuta. Za pět hodin ho rozebrali do posledního šroubku. Organizovaný gang devíti zlodějů se po zadržení doznal a popsal své praktiky. Podle policie skutečně profesionální. Auta si vždy vytipovali, a jakmile policie jednoho z nich chytila, nahradil ho v řetězci jiný.

Zlodějům stačila na krádež minutaVideo: Policie ČR

 
Článek

Policisté nepřímo mluví o nejprofesionálnější skupině zlodějů aut u nás. Organizátor řekl, jaký typ vozu chce, jakou barvu, v jaké výbavě. Zlodějům, kteří byli většinou dva, stačila minuta, aby odcizili vytipované auto na ulici, v garážích obchoďáku, na koncertě nebo ho sledovali, když kolem nich projelo.

Foto: Policie ČR

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odstavili ho, a když si pro něj nikdo nepřijel, a tedy skutečně úspěšně vypojili GPS, odvezli si ho do jednoho z objektů, kde ho tři další muži rozebrali. Na celé auto jim stačilo pouhých pět hodin, po nichž už díly putovaly na vrakoviště, černý trh nebo do nabídky na internet. A když náhodou jednoho z nich policie zadržela, okamžitě ho v gangu nahradil někdo jiný. Zloději kradli auta v Praze 4, 10, 5 a ve Středočeském kraji.

Zastavila je zamknutá zpátečka

„Kradli jen Škody Octavie II., kromě těch, které měly alarm nebo zamknutou zpátečku. To by mohla být určitá rada pro majitele těchto vozů. U nich je skutečně nejpravděpodobnější, že budou o své vozy okradeni. Je to dáno tím, že Škoda Octavie je nejoblíbenějším a nejprodávanějším autem v Česku a díly z ní se nejlépe prodávají. Leckdy dostanou zloději za rozřezané auto, tedy za díly, víc než za vůz, který je pohromadě,“ upozorňuje Marek Červenka, vedoucí kriminalistů, kteří pachatele odhalili.

Foto: Policie ČR

Z ukradeného auta nezbylo nic

Cenu jedné Octavie II. odhadují na 300 000 korun a devítičlenný gang jich ukradl 180, z čehož plyne, že poškození přišli o vozy za neuvěřitelných 54 miliónů korun. Nikde se však 12. srpna, kdy policie skupinu pochytala a zatkla, peníze nenašly. Buď je schovali, anebo dali bleskově do oběhu.

Foto: Policie ČR

Zbytky ukradených aut

Ukradli i flétnu 

Při domovních prohlídkách kriminalisté objevili jen pár tisíc korun, pervitin, který patřil jednomu ze zlodějů, jenž ho užíval, a revolver. A také součástky z minimálně stovky ukradených vozidel. Kuriozitou byl nález flétny, na zakázku vyrobené japonskou firmou pro konkrétního hudebníka, která patří do majetku Státní opery.

Foto: Policie ČR

Zabavený pervitin

Hlavní organizátor skončil ve vazbě, dva má pod dohledem probační služba, tři už byli ve výkonu trestu a tři jsou vyšetřováni na svobodě. Čtyři z devíti zadržených, mezi nimiž byla i žena, se pod tíhou důkazů policistům přiznali. Obviněným Čechům nyní hrozí odnětí svobody na dva až osm let. Zda je 180 aut konečné číslo, si však policisté jistí být nemohou.

„Tento gang zcizil téměř dvě stě aut, což je výrazné procentní číslo i v celkové statistice za letošní rok, kdy se od ledna do září ukradlo v Praze 2616 vozů. Na druhou stranu za celý rok 2004 nebo 2005 se počty krádeží aut v hlavním městě pohybovaly okolo 10 000 případů,“ uvedl ředitel pražské policie Luděk Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám