Hlavní obsah

Seniorovi měl uvázat šálu kolem krku a pak ho okrást, případ otevřel soud

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu Roberta Fiebera (44), který čelí obžalobě z brutálního přepadení seniora (92) a krádeží, začal v pondělí rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Muži hrozí za pokus o vraždu, omezování osobní svobody a krádež až 18 let za mřížemi. Tvrdí však, že je nevinný. Senior skončil v nemocnici.

Foto: Petr Marek, Právo

Robert Fieber u olomouckého krajského soudu

Článek

Fieber měl nejprve s doposud nezjištěným pachatelem ve dnech 24. až 25. ledna 2012 v Přerově po vypáčení vstupních dveří vniknout do rodinného domu a tam v ložnici fyzicky napadnout spícího majitele domu.

Podle obžaloby mu spoutali ruce za zády, odvedli ho do obývacího pokoje, kde jej přivázali ke křeslu. Poté prohledávali ložnici, a když nenašli nic, jeden z pachatelů přinesl šálu a tuto omotali poškozenému kolem krku, škrtili jej, pak šálu povolili a začali prohledávat obývák. Našli 40 500 korun, kterých se zmocnili, starci opětovně utáhli šálu kolem krku a strčili mu ji i do úst jako roubík. Před odchodem vypnuli elektrické jističe a dům poté uzamkli, přičemž důchodce zůstal v domě spoutaný až do doby, než jej nalezli příbuzní.

Byl jsem sice v minulosti několikrát soudně trestán za krádeže, ale nikdy jsem nepoužil násilí.
obžalovaný

„V důsledku toho utrpěl zranění, která si vyžádala hospitalizaci. Útok navíc mohl vést až ke smrti poškozeného,“ uvedla státní zástupkyně.

Obžalovanému je také kladeno za vinu, že loni 3. května vykradl rodinný domek v Kokorách na Přerovsku. Odnést si z něho měl 62 tisíc korun a způsobit škodu za 12 tisíc korun.

Na policii nechtěl vypovídat

V Přerově loni 13. srpna měl také rozbít kamenem skleněnou výplň světlíku nad oknem v ložnici přízemního rodinného domu dříve přepadeného seniora, ukrást tam tři vkladní knížky a způsobit škodu za 2 220 korun.

Fieber však před KS popřel, že by se žalovaných skutků dopustil. „Nic jsem nespáchal. V prvním případě jsem byl doma, spal jsem se svou ženou. Byl jsem sice v minulosti několikrát soudně trestán za krádeže, ale nikdy jsem nepoužil násilí. Toho bych nebyl schopen,“ uvedl u soudu obžalovaný.

„Ve druhém případě jsem v inkriminované době prováděl pro jednu paní zakázku týkající se vody a plynu. Ona a dva řemeslníci, kteří tam byli se mnou, mi to mohou dosvědčit. Znám sice jen jejich křestní jména, ale mám na ně telefonní čísla. Na místě činu jsem byl pouze ve třetím případě. Měl jsem tam schůzku kvůli kšeftu. Dotyčný však nepřišel, a tak jsem ze vzteku vzal kámen a prohodil ho jedním oknem. Nikam jsem ale nelezl ani nic nekradl,“ vypověděl u KS obžalovaný, kterého loni v prosinci zadržela zásahová jednotka.

Soud musí přizvat další svědky

„Byl jsem tehdy vystresovaný a nabyl jsem dojmu, že policie pravdu slyšet nechce a jde jí jen o to, abych se přiznal. Proto jsem využil svého práva a nevypovídal,“ vysvětlil Fieber na dotaz předsedy senátu KS Eduarda Ondráška, proč se svou verzí přišel až při hlavním líčení.

„Za této nové situace musíme jednání odročit, pozvat nově navrhované svědky a výpověď obžalovaného prověřit,“ konstatoval Ondrášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám