Hlavní obsah

Na zámku v Brandýse ukradli řády válečných hrdinů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stěží vyčíslitelnou škodu způsobil zloděj či skupina pachatelů, kteří se v neděli vloupali do historické expozice zámku v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. Ukradli desítky originálů vyznamenání předních hrdinů československého odboje za 2. světové války včetně tří Řádů Britského impéria, Řádu Čestné legie USA, Řádu Čestné legie Francie, válečných křížů a dalších ocenění.

Foto: Archiv J. Selnera

Řády generála Jaroslava Selnera

Článek

„To není zloba nebo vztek, co cítím. Chtělo se mi téměř plakat, jako když vám umře někdo blízký,“ popsal své pocity syn generála Jaroslava Selnera, bojovníka z Tobruku, pozdějšího zpravodajce ve Velké Británii a později také velitele 3. československé samostatné brigády, který prošel i peklem bojů na Dukle.

Jaroslav Selner mladší bezplatně zapůjčil jedenáct řádů a vyznamenání svého otce do brandýské expozice, podobně jako rodiny generálů Emila Strank­müllera a Aloise Lišky.

Strankmüller byl za války v Londýně zástupcem proslulého zakladatele československé zpravodajské služby Františka Moravce. Liška bojoval už za 1. světové války jako legionář, proti nacistům bojoval ve Francii, Anglii, v roce 1944 se jako velitel podílel na obléhání Dunkerque.

Historická cena nevyčíslitelná

Všichni byli po komunistickém převratu perzekvováni, Selner pracoval v kladenských hutích, Strankmüller skončil jako popelář a vrátný, Liška se emigrací možná zachránil před popravou.

„Škodu jsme vyčíslili zhruba na milión korun,“ řekl Právu správce zámku Brandýs Milan Novák. „Expozice je samozřejmě pojištěna, historická cena a pietní význam těchto památek lze ale stěží vyčíslit,“ podotkl Novák.

Policejní mluvčí Markéta Johnová Právu potvrdila, že se krádež odehrála v neděli kolem 13. hodiny. Odmítla říci podrobnosti s ohledem na vyšetřování. Podle informací Práva se pachatelé dostali do expozice přes zámecké půdy, a to mezi dvěma pravidelnými prohlídkami zámku. Při činu poničili i dveře a bezpečnostní mříže.

Největší cenu mají pohromadě

Podle vojenského historika Eduarda Stehlíka lze cenu exponátů vyčíslit jen těžko.

„Každé vyznamenání má hodnotu, i kdyby se nevázalo ke konkrétní osobě. Ta československá třeba v řádech tisíců korun, zahraniční výš. Zde ale jde o tři mimořádně významné osobnosti čs. armády, a tak se už nebavíme o ceně vyznamenání jako takového,“ vysvětlil Právu Stehlík.

Podle něj mohl být pachatelem zlodějíček, který medaile rozprodá po bazarech za bagatelní cenu, stejně tak ale mohlo jít i o cílenou krádež, kde se objednatel zajímá o pozůstalost konkrétních tří lidí.

„Všichni tři byli významnými osobnostmi, které zásadně zasáhly do vývoje čs. armády. Že někdo uloupil tyto věci, je nenahraditelná ztráta, a pokud bychom se bavili o finanční ceně, pak v řádu statisíců. Je to strašně smutný případ,“ dodal Stehlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám