Hlavní obsah

Milenci podřízla hrdlo, soud jí potvrdil osm let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Michaela Pěnkavová(37) nemohla dále snášet chování svého milence, který po ní požadoval sexuální praktiky, které se jí zdály neobvyklé, a vyhrožoval jí smrtí. Když se pohádali, vzala nůž a podřízla mu krk. Náruživý amant útok přežil a žena byla odsouzena na osm let za pokus o vraždu. Odvolací soud v úterý zamítl její odvolání a trest potvrdil.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí Michaelu Pěnkavovou k soudu.

Článek

Podle Martina Zelenky, předsedy Vrchního soudu v Praze, ke kterému se Pěnkavová odvolala, není důvod k doplnění dokazování psychologickým posudkem poškozeného, jak žádala obhajoba.

„Bylo spolehlivě prokázáno, že pachatelkou byla obžalovaná. Jednalo se nepochybně o cílený a zákeřný útok, při kterém poškozený neměl možnost se bránit,“ odůvodnil zamítavé rozhodnutí Zelenka. Dodal, že i laik ví, že v zasažené oblasti se nacházejí životně důležité orgány a že původní trest pod spodní hranicí trestní sazby nelze považovat za nepřiměřený nebo přísný. U pokusu o vraždu se totiž trestní sazba pohybuje mezi deseti a osmnácti lety.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zmlátit, znásilnit, zabít a zahrabat

Pěnkavová se u soudu bránila tím, že jí milenec několikrát vyhrožoval fyzickou likvidací. „On měl takovou poučku. Říkal, že má firmu plnou Ukrajinců a že není problém zmlátit, znásilnit, zabít a zahrabat,“ tvrdila u soudu obžalovaná žena.

Je tlustý a má tedy velice silný lalok pod krkem. Obžalovaná zasáhla vlastně sádlo
obhájce ženy

Nátlak ze strany napadeného muže zmiňoval i obhájce Pěnkavové Michael Perez. „Moje klientka byla neschopná snášet další sexuální praktiky, které se vymykaly jejímu způsobu běžného života,“ řekl v odvolání Perez.

Doplnil, že kvůli tělesné stavbě muže útočnice nezasáhla životně důležité orgány. „Poškozený je nízkého vzrůstu. Navíc on není jen silnější postavy, on je tlustý a má tedy velice silný lalok pod krkem. Obžalovaná zasáhla vlastně sádlo, nevyužila brachiální síly,“ snažil se Perez přesvědčit soud.

Státní zástupkyně měla v případě jasno. „Domnívám se, že jde o přiléhavý trest. Přímý úmysl je zde zcela zřejmý a obžalovaná nejednala ve strachu, úleku nebo zmatku,“ vyjádřila se k odvolání a navrhla jej zamítnout.

Nechtěl jí zaplatit další nájem

K tragické události došlo koncem listopadu loňského roku na pražském Smíchově. Milenecký pár se pohádal kvůli tomu, že muž údajně „porušil ústní dohodu a řekl, že za ni nezaplatí nájem a žádné další peníze už jí nedá“. Pěnkavová k němu přistoupila zezadu s nožem v ruce, když seděl u stolu, a podřízla mu hrdlo.

„Nebyla jsem schopná mluvit, tak jsem k němu zezadu přistoupila a řízla zleva doprava. Nevím, čeho jsem chtěla dosáhnout,“ komentovala situaci u hlavního líčení Pěnkavová. Vzápětí jí došlo, co udělala, a okamžitě zavolala policii. Ta přijela i se záchrankou, muže se podařilo zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám