Hlavní obsah

Zraněná Rakušanka odmítla českou nemocnici, vrtulník pro ni letěl zbytečně

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Neopatrná jízda se v pátek odpoledne stala málem osudnou starší rakouské cyklistce, která se těžce zranila při pádu u Schwarzenberského kanálu. Přestože se jí čeští záchranáři snažili pomoci, žena ošetření v Česku odmítla a trvala na převozu do Rakouska.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ochrannou přilbu místo na hlavě měla na nosiči a zřejmě se plně nevěnovala se řízení a na cyklostezce směrem do Nové Pece v místě zvaném Rosbach přelétla řídítka, udeřila se do hlavy a upadla do bezvědomí. Náhodou jsem kolem zrovna převážel dehydratované manžele od Plešného jezera. U nehody jsem byl asi minutu poté, co se stala. Manžel cyklistky zrovna volal dispečink jihočeské Zdravotnické záchranné služby,“ popsal Právu bleskový zásahu člen Horské služby Šumava Vladimír Čeřovský.

Po dohodě se záchrankou zraněnou převzal do své péče a zjistil, že žena je v bezvědomí a utrpěla tržnou ránu na hlavě a otřes mozku.

„Z povahy zranění bylo jasné, že kdyby přilbu měla na hlavě, v podstatě by se jí nic nestalo,“ podotkl Čeřovský.

Záchranář ji okamžitě vyšetřil, nasadil krční límec a sterilně pokryl tržnou ránu. Mezitím další členové Horské služby zajistili místo pro přistání vrtulníku Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Ten dosedl u stanice Horské služby Nová Pec – Láz.

Českou péči odmítla 

Poraněnou cyklistku, která znovu nabyla vědomí, pak chtěli záchranáři předat posádce vrtulníku, jenže v tu chvíli začaly komplikace. Zraněná emotivně a nahlas protestovala proti transportu vrtulníkem bez manžela. Následně se dokonce rozhodla, že se nenechá ošetřit na území České republiky, aniž by sdělila, co ji k tomu vede.

„Naštěstí funguje dobrá příhraniční spolupráce s rakouskou stranou. Požádali jsme je proto o asistenci a ženu dovezli na hranice u Zadní Zvonkové v sanitním voze Rychlé záchranné služby z Volar, který dorazil ke stanici HS také,“ glosoval následné neobvyklé komplikace při pomoci zraněné náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Podle něj pro mohla být ve chvíli přechodu hranic už ošetřována v budějovické nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám