Hlavní obsah

První oběť gangu únosců: Šváb je dnes ještě arogantnější

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po třinácti letech si znovu pohlédli do očí – pachatel a jeho oběť. Řeč je o hlavním obžalovaném v kauze gangu únosců, vyděračů a vrahů českých podnikatelů Michaelu Švábovi a jeho někdejším kamarádovi, pražském developerovi. Toho Šváb unesl a společně s dalšími dvěma zakuklenci vydíral zřejmě jako vůbec prvního, a to už v listopadu 2001. Do té doby přitom byli oba několik let přátelé, dokonce spolu trávili dovolené a navštěvovali se.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Šváb u Městského soudu v Praze

Článek

O tomto případu Právo před několika týdny podrobně informovalo, včetně toho, že věc nakonec po ročním vyšetřování skončila u ledu. Státní zástupce totiž Švábovo stíhání pro neúčelnost zastavil, protože Šváb si už mezitím odpykával trest 6,5 roku za zpronevěru. Tato kauza tedy není součástí obžaloby v případu tzv. Švábova gangu, který nyní probíhá u pražského městského soudu.

Dotyčný developer se přišel do jednací síně na svého někdejšího přítele a poté únosce osobně po letech podívat. Pohled do očí nevydržel.

„Myslel jsem si, že bude v sobě mít aspoň trochu pokory po tom, co se stalo a co udělal. Ale zjistil jsem, že je to naopak, že se změnil ještě ve větší arogantní hovado, než byl. Bylo mi z toho úplně zle,“ řekl Právu podnikatel.

Když jsem se mu podíval z očí do očí, on to nevydržel a sklopil je
vydíraný podnikatel

Pohledy obou mužů se při přerušení jednání skutečně na chvíli potkaly. Zatímco Šváb se sice na pár sekund zarazil, koho mezi veřejností vidí, ale nedal na sobě nic znát, jeho oběti na chvíli vyhrkly slzy.

„Ale ulevilo se mi, když jsem se mu podíval z očí do očí a on to nevydržel a sklopil je. Když pak vycházel ven, pomrkával mým směrem doleva, ale neměl na to sílu se podívat,“ podotkl podnikatel.

Bez emocí a stejná legenda

Překvapilo ho, že i po letech Šváb hovoří podobně, tedy bez jakékoli známky emocí, a že dokonce při únosech jiných používal totožnou legendu a stejný scénář jako v jeho případě, tedy že si „je najal obchodní partner“.

„Chová se úplně stejně chladnokrevně jako tehdy. On ze sebe vlastně dělá oběť všech ostatních, že to pro někoho dělal. Bylo to tak i u mě, úplně se mi to teď vrátilo,“ míní Švábův někdejší kamarád, pro kterého bylo prý nejhorší uvědomění si, že se stejným člověkem spával na jednom pokoji, že spolu lítávali letadlem a jezdili autem po Americe.

„To je prostě strašné, bylo mi z toho vážně špatně,“ doplnil muž, jehož jméno redakce zná, ale nepřál si je zveřejnit.

A bylo celkem jasné, co odpoví na dotaz, jaký trest by Švábovi přál: „I podle toho, jak se tam choval a co předvedl před tím soudcem, tak si nemyslím, že trest smrti by v tomto případě byl úplně mimo.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám