Hlavní obsah

Šváb po vraždách: Řekli jsme si, že je to v pr..., že to udělali

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí pokračuje u pražského městského soudu líčení s tzv. Švábovým gangem únosců, vyděračů a vrahů českých podnikatelů a stejně jako v pátek vyplňuje program dne výslech hlavní postavy této kauzy - Michaela Švába (46).

Foto: Petr Hloušek, Právo

V pondělí pokračovalo u Městského soudu v Praze líčení s členy tzv. Švábova gangu. Na snímku Michael Šváb

Článek

Tentokrát se vyjadřuje k oběma případům, kdy unesení milionáři byli zavražděni - prvního měl v listopadu 2012 v poušti umlátit jeden z členů skupiny nedaleko Dubaje ranami kamenem do hlavy, druhého údajně týž pachatel Petr Klement zastřelil ranou do hlavy loni v březnu na rakousko-italských hranicích.

Šváb u obou shodně popřel, že by měl v plánu poškozeným ublížit, natož je nechat zabít. Ani jednou prý netušil, že jejich únos skoční smrtí, a navíc nikdy nebyl přímo u činu.

Na nic se neptal 

V pondělí Šváb soudu řekl, že když osudné noci na 8. března 2013 uslyšel výstřel, stál s dalším obžalovaným Danielem Dimitrovem cca 300 metrů od místa činu, kam spolu doběhli, ale kromě dalších dvou členů skupiny Klementa a Libora Skopalíka už nikde poškozeného Vlacha neviděl. Z toho prý pochopil, že je podnikatel po smrti.

„Řekl jsem: tak to je v pr..., Dimitrov se pomalu zhroutil a pak mi v autě vzlykal,“ konstatoval Šváb.

Řekli mi, že pan Vlach už nikam nejde. Oni byli fakt mimo, ještě k tomu měli pistoli.
Švábova slova na policii

Na to, jak a zda skutečně Vlach zemřel, kde je jeho tělo a kdo ho vlastně zastřelil, se prý nikoho neptal. Na druhou stranu ale řešil, jak jeho smrt údajně zakamuflovat. Proto si prý vyžádal od jednoho z kompliců Vlachovy kreditní karty a výběrem z nich chtěl v Miláně zmást rodinu poškozeného tak, aby to vypadalo, že se Vlach živý a zdravý pohybuje po tomto italském městě.

„Je to vyřízený“

Až později po návratu do ČR se Šváb podle svých slov zeptal Libora Skopalíka, co se vlastně tehdy stalo.

„Libor mi říkal, že Klementovi ruplo v kouli a zastřelil ho,“ uvedl v pondělí Šváb. Jenže soud ho následně konfrontoval s dřívějšími výpověďmi na policii, z nichž vyplývalo, že už po cestě na místo činu tušil, jak to s uneseným mužem dopadne.

„Říkal jsem, že bychom ho (Vlacha, pozn. red.) měli pustit, ale bylo mi řečeno, že ne, že se o to pan Klement a pan Skopalík postarají,“ citoval předseda senátu Tomáš Durdík výpověď Švába z konce loňského března krátce po jeho zadržení policií.

„Řekli mi, že pan Vlach už nikam nejde. Oni byli fakt mimo, ještě k tomu měli pistoli,“ doplnil soudce Švábova slova z prvního výslechu po zatčení.

Chápal to prý tehdy tak, že by se mohlo Vlachovi něco stát. Když pak při jedné zastávce uslyšel výstřel a doběhl na místo, bylo mu prý Klementem a Skopalíkem řečeno, „že je to hotový, že je to vyřízený“.

„Řekli jsme si s Dimitrovem, že je to v pr..., že to udělali,“ dodal na policii Šváb. V pondělí pak nepopřel, že by tato slova tehdy uvedl.

Vymklo se to kontrole

K případu první z vražd z listopadu 2012 byl Šváb méně detailní, protože v době činu, který se odehrál ve Spojených arabských emirátech, pobýval údajný šéf gangu v Praze.

O tom, že únos podnikatele M. W. skončil násilnou smrtí, se podle svých pondělních slov dověděl až po návratu ostatních do Česka.

Dimitrov mu prý řekl, že „se to zvrtlo a vymklo kontrole“. Z jeho slov si Šváb domyslel, že je poškozený mrtvý. „Řekl jsem mu (Dimitrovovi, pozn. red.), že jsou prostě idioti a že víc nechci vědět,“ poznamenal Šváb v jednací síni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám