Hlavní obsah

Slovenský mafián vyzbrojený samopalem a hydraulickými nůžkami vybíral bankomaty

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Devětatřicetiletý Slovák patřil před lety do slovenské mafie, která měla na svědomí 60 bankomatů v Čechách, na Slovensku a v Rakousku. Před zadržením se mu podařilo utéct na Brněnsko, ale svého řemesla nezanechal. Vyzbrojen pistolí, samopalem a vybavený hydraulickými nůžkami vyrážel na jih Moravy a do Rakouska, kde vykrádal bankomaty. Před několika dny ho zadržela zásahová jednotka.

BEZ KOMENTÁŘE: Slovák vyzbrojený samopalem a hydraulickými nůžkami vybíral bankomatyVideo: Policie ČR

 
Článek

Muž si nejprve obstaral potřebné vybavení, které ukradl hasičům. Poté si ukradl dvě „pracovní“ auta, rychlý passat a Mercedes ML AMG. V těchto vozech vyrážel na akce. Jeho rajónem bylo česko-rakouské pohraničí, kde se dobýval do bankomatů pomocí hydraulických nůžek.

Když ho při jedné z vloupaček v Rakousku začali tamní policisté pronásledovat, ujel jim v mercedesu a ještě jim poškodil auta tím, že na silnici vyhazoval „ježky“ z hřebíků. Mercedes odstavil v Brně a zapálil ho. Vyloupení devíti bankomatů mu vyneslo osm miliónů korun a 100 tisíc eur (2,7 miliónu korun).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Výzbroj a vybavení pachatele si osahali i šéf dolnorakouské policie Franz Prucher (vlevo) a jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

„Pracovali jsme na tom od začátku roku v úzké spolupráci s rakouskými kolegy. Muž u nás pobýval na profesionálně padělané doklady. Byl jedním ze dvou lidí, kterým se podařilo zmizet při rozbití slovenské bankomatové mafie, roku 2011 na něj byl vydán celoevropský zatykač,“ prohlásil šéf jihomoravské kriminálky Antonín Hrdlička.

Zbraně měl připravené ke střelbě 

Zásahová jednotka nebezpečného lupiče zadržela 3. června v pronajatém rodinném domku v Troubsku u Brna. „Byl tak překvapen, že se ani nedostal ke zbraním. V autě v přihrádce spolujezdce měl odjištěnou pistoli s plným zásobníkem a na zadní sedačce odjištěný samopal. Soud už ho poslal do vazby. Zatím nevypovídal, my pátráme po tom, jestli neměl spolupachatele a prověřujeme, zda nemá na svědomí další útoky. Pracujeme na dalších více než deseti podobných krádežích,“ dodal Hrdlička.

Nadšení z dopadení neskrýval šéf dolnorakouské policie Franz Prucher. „Připravil nám hodně trápení, věřím, že se k nám zase vrátí klid. Jsme rádi, že se vše obešlo bez zranění nebo obětí na životech,“ uvedl. „Zbraně by se určitě nerozpakoval použít,“ upozornil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Slovákovi nyní hrozí až deset let pobytu za mřížemi. Většinu ukradených peněz už stačil utratit, v jednom z brněnských autosalonů si například objednal auto za dva milióny korun. Policisté u něj našli jen několik tisíc korun a eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám