Hlavní obsah

Cizinec pašoval z Asie ohrožený druh želv

Novinky, mik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V zavazadle sedmačtyřicetiletého muže objevili celníci minulý týden na pražském letišti Václava Havla pašované želvy. Cizinec se je snažil dopravit na území České republiky z Asie. Sdělila to mluvčí celního úřadu Šárka Miškovská.

BEZ KOMENTÁŘE: Celníci zabránili nelegálnímu dovozu želv Video: Celní správa

 
Článek

„Celníci objevili želvy při běžné kontrole zavazadla za použití rentgenu, kdy se jim nezdál jeho obsah. Při kontrole postupně nalezli 47 živých želv, které byly ukryty v látkové tašce a uloženy ve dvou plastových boxech,” uvedla Miškovská.

Pracovníci České inspekce životního prostředí zjistili, že se jedná o želvy Spenglerovy (Geoemyda spengleri). Podle úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) jde o druh želv, který se řadí do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů.

Foto: Inspektoři ČIŽP

Želvy byly převáženy ve velmi bídných podmínkách, bez vzduchu, mezi výkaly a tlejícím listím.

„Želvy byly převáženy ve velmi bídných podmínkách, bez vzduchu, mezi výkaly a tlejícím listím, naskládané v několika vrstvách na sobě v plastových boxech. Dva exempláře byly nalezeny mrtvé a část z nich byla v zuboženém stavu,”  řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Rambousková.

Celníci dále narazili na box, v němž nalezli dvě vajíčka želv stejného druhu.

Želvy jsou nyní v záchranném centru Pražské zoologické zahrady, kde jsou pod dohledem odborníků.

Ruzyňští celníci vyšetřují případ jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám