Hlavní obsah

Mladík i podruhé dostal za pokus o vraždu kadeřnice 16 let

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Šestnáct let vězení za pokus vraždy kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Už podruhé si ve středu vyslechl tento verdikt dvaadvacetiletý student Lukáš Nečesaný. Z tohoto činu ho Krajský soud v Hradci Králové uznal vinným už letos v lednu, po zrušení verdiktu Vrchním soudem v Praze se však případem musel zabývat znovu. Obžalovaný však od počátku svou vinu popírá.

Lukáš Nečesaný dostal trest 16 let vězeníVideo: Jiří Bednář

 
Článek

K tragické události došlo loni v únoru v Hořicích na Jičínsku. Kadeřnice zůstala po přepadení ležet zamčená ve své provozovně, z níž zmizelo zhruba deset tisíc korun. Vážná zranění hlavy způsobilo nejméně šest ran, zřejmě polenem. Postižená má dodnes zdravotní a psychické problémy, zhoršený zrak i obavy o život. Nezemřela jen díky tomu, že ji zhruba po hodině a půl od útoku náhodou našel syn a přivolal pomoc.

Nečesaný od počátku nepopírá, že v kadeřnictví v inkriminovanou dobu byl, neboť se chtěl dát ostříhat. Kadeřnice ho však odmítla s tím, že již zavírá, a on údajně během zhruba dvaceti sekund z provozovny odešel. Později se sám policii ohlásil. „Chtěl jsem policii pomoci a za to jsem dostal 16 let do věznice s ostrahou,“ vyčetl soudu obžalovaný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vina byla prokázána dostatečně

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové však byla vina obžalovaného prokázána dostatečně. Důkazem byla zejména výpověď poškozené, pachová identifikace obžalovaného na místě činu a znalecký posudek z oboru psychologie a psychiatrie, vypracovaný na osobu obžalovaného.

„Důkazů bylo provedeno více, než požadoval vrchní soud. Provedeny byly prakticky veškeré důkazy navrhované obhajobou. A jak dnes soud konstatoval při ústním odůvodnění svého rozhodnutí, provedené důkazy posílily jeho přesvědčení o tom, že pachatelem je obžalovaný,“ uvedla Faltusová po skončení hlavního líčení.

S tím ale rezolutně nesouhlasí obhajoba. Zpochybnila zejména zmíněné pachové stopy zajištěné na místě činu a poukazuje rovněž na existenci lidské stopy v krvi na místě činu. Ta prý dokládá přítomnost další osoby.

Otec obžalovaného s vinou nesouhlasí

„V zamčeném kadeřnictví, kde měl syn poškozené najít svoji maminku, jsou stopy v krvi. Je tam biologický materiál cizí osoby. Také jsme se z výpovědí znalců dozvěděli, že paní po takto těžkém úraze má naprosto jasně amnézii a vůbec si nepamatuje prakticky na nic,“ neskrýval rozhořčení otec obžalovaného, ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Během hlavního líčení zaznělo v souvislosti s tímto neznámým člověkem jméno Vítězslav Mádle. „Bylo zjištěno, že tato osoba neodpovídá popisu pachatele a nemá se skutkem nic společného,“ odmítla ale státní zástupkyně.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lukáš Nečesaný si u hradeckého soudu vyslechl opět šestnáctiletý trest vězení za pokus o vraždu.

„Nemám pocit, že by dnešní stání mělo vůbec proběhnout. V kontextu těch událostí, které se odehrály, by slušný státní zástupce stáhl obžalobu. Podle přístupu pana soudce jsem ochotný věřit, že byl rozsudek napsaný už dávno,“ dodal Nečesaný starší. Naději ve spravedlnost pro syna prý vidí u pražského vrchního soudu. Již dříve také podal trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která má prověřit postup vyšetřovatelů v tomto případě.

Rozsudek není pravomocný, neboť obžalovaný se na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám