Hlavní obsah

Bývalý policista žaluje stát o 3,5 miliónu za stíhání v kauze Savoy

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Expolicista Jiří Dvořák žádá po ministerstvu vnitra skoro 3,5 miliónu korun jako odškodné za to, že byl neprávem stíhán v tzv. kauze Savoy. Dvořák se měl podílet na úniku záznamu schůzky bývalého kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v pražském hotelu Savoy. Odvolací soud ho před dvěma lety osvobodil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expolicista Jiří Dvořák na snímku z roku 2009

Článek

Dvořákovi vadí tlak, kterému byl vystaven. „Bylo narušeno soukromí moje a mojí manželky, která měla rizikové těhotenství a kvůli nastalé situaci porodila v šestém měsíci. Naše dvojčata pak strávila tři měsíce v inkubátoru,“ stěžoval si v pondělí u soudního přelíčení expolicista.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U policie pracoval 27 let. Podle svých slov by tam i dál zůstal, nebýt kauzy Savoy. Nechtěl však stavět útvar do špatného světla, proto na svoji žádost hned ze začátku kauzy od policie odešel.

Měl být ředitelem městské policie

„V této věci neustoupím, jde mi o morální zadostiučinění, protože se stát o mě nijak nepostaral,“ stojí si za svým bývalý policista. V médiích se navíc prý o něm hovořilo jako o možném kandidátovi na post ředitele městské policie. „Po kauze Savoy bylo výběrové řízení zrušeno a za zavřenými dveřmi byl na místo dosazen někdo jiný,” komentoval situaci Dvořák.

„Myslel jsem, že trestní soud bude stačit k očištění mého jména, ale jak je vidět, tak to nestačilo,“ zakončil výpověď Dvořák.

Hlasy pro Klause

Dvořák byl za podíl na úniku videonahrávky setkání, které se uskutečnilo v hotelu Savoy těsně před prezidentskou volbou v roce 2008, odsouzen nejprve k pokutě 40 000 korun a zákazu činnosti. Odvolací soud ho ale v roce 2012 osvobodil.

O získání záznamu schůzky Šloufa s Weiglem požádal policejního specialistu na odposlechy Dvořáka v lednu 2008 Petr Bakeš, který tehdy pracoval v civilní rozvědce. Podle soudů na to ale Bakeš neměl od tajné služby oprávnění.

Po zveřejnění nahrávky se spekulovalo o tom, že Weigl se Šloufem jednali o možnosti získat hlasy pro budoucího prezidenta Václava Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara.

Vypovídal bývalý zaměstnavatel

Jako svědek vypovídal v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 2 také Jan Balek, který byl předsedou představenstva firmy, do které Dvořák v době svého trestního stíhání nastoupil. „Že je trestně stíhaný, jsme věděli, ale nevadilo nám to. Chtěli jsme však pro firmu získat bezpečnostní prověrku, což vzhledem k té kauze nebylo možné, proto jsme se vzájemně dohodli na jeho odchodu,“ vypověděl Balek před soudem.

Kvůli předvolání dalšího svědka byl v pondělí soud odročen na 2. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám