Hlavní obsah

Zavraždili prodavače z večerky, který si bránil peníze. Soud jim potvrdil vysoké tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za vraždu prodavače v pražské večerce si Jan Horváth a Vladimíra Balvínová odpykají 19 a 17,5 roku ve vězení. Verdikt definitivně potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl jejich dovolání. Odůvodnění soud zatím nezpřístupnil. Dvojice původně přišla do obchodu loupit, když ale prodavač odmítl vydat peníze, pobodali ho.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Incident, který zachytily bezpečnostní kamery, se stal 25. října 2012 v prodejně potravin v Janovské ulici v Praze 10. Horváth s Balvínovou, jimž se dva týdny před činem narodilo dítě, před pražskými soudy přiznali, že se do obchodu vypravili s úmyslem zmocnit se tržby, a to kvůli tomu, že se ocitli ve finanční tísni.

Do večerky nejprve vešla maskovaná Balvínová, zatímco Horváth hlídal u vchodu. Žena pohrozila osmadvacetiletému prodavači vietnamské národnosti plynovou pistolí, ten se ale nezalekl a začal se aktivně bránit.

Podle advokátů se dopustili jen loupeže  

Kamerový záznam ukazuje, že do obchodu následně vběhl Horváth a prodavače brutálně napadl. Balvínová mu pomáhala a muže několikrát udeřila pistolí do hlavy. Když upadl na zem, držela ho, zatímco do něj Horváth bodal přineseným kuchyňským nožem. Poté z místa činu utekli, aniž něco sebrali.

BEZ KOMENTÁŘE: Loupežné přepadení večerky v Horních MěcholupechVideo: Policie ČR

Těžce zraněnému prodavači se podařilo dostat z obchodu na ulici, kde se mu snažili pomoci kolemjdoucí. Podle soudního znalce však ani oni, ani přivolaní záchranáři neměli šanci odvrátit mužovu smrt. Jedna z bodných ran mu probodla plíci a prořízla srdce.

Obhajoba se u pražských soudů snažila dosáhnout mírnější právní kvalifikace. Horváth s Balvínovou se podle advokátů dopustili loupeže, a nikoliv vraždy. Nyní by se ještě mohli obrátit se stížností na Ústavní soud, museli by však argumentovat porušením základních práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám