Hlavní obsah

Z nefunkčních zbraní dělali smrtící zabijáky, kupce sháněli na internetu

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Gang obchodníků se zbraněmi pozatýkali v úterý s pomocí zásahové jednotky kriminalisté z Trutnovska. Čtveřice mužů ve věku od 27 do 50 let nakupovala znehodnocené zbraně, které upravovala do plně funkčního stavu a posléze prostřednictvím internetu prodávala zájemcům.

Foto: Policie ČR

Zajištěné zbraně a vojenský materiál

Článek

Policie při zásahu v jednom z bytů ve Svobodě nad Úpou u Trutnova objevila kromě různých zbraní také tisíce ostrých nábojů různého kalibru a skoro pět kilogramů výbušniny trinitrotoluen včetně rozbušek. Zásah si vyžádal preventivní tříhodinovou evakuaci čtyř okolních bytových domů.

Foto: Policie ČR

Zajištěné zbraně a vojenský materiál.

„Členy skupiny, z nichž nikdo nevlastní zbrojní průkaz, obvinil vyšetřovatel z trestného činu nedovoleného ozbrojování. Dvojice obviněných, 50letý a 42letý muž, bude stíhána vazebně, zbytek bude vyšetřován na svobodě. Třem ze skupiny hrozí až osmileté tresty vězení, poslednímu, nejméně aktivnímu 48letému muži, hrozí až dva roky odnětí svobody,“ upřesnila mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

Foto: Policie ČR

Zajištěné zbraně a vojenský materiál.

Skupina postupovala v nedovoleném byznysu s neregistrovanými zbraněmi včetně armádních lehkých kulometů vzor 59 ráže 7.62 mm velmi sofistikovaně. Arzenál nakoupený zprvu jako nefunkční, dávno vyřazený z výzbroje ozbrojených složek zcela legálně, se mechanickou úpravou změnil v opět střelbyschopné dlouhé a krátké zbraně, např. samopaly vz. 61 Škorpion nebo pistole ČZ 50/70. Muži nabízeli k prodeji i zakázané zbrojní doplňky, jako tlumiče.

Rekordní nález 

Policii přivedly na stopu zbrojařského gangu poznatky Kriminální služby Vojenské policie, která má pod kontrolou pohyb zbraní a vojenského materiálu nabízeného přes internet. „Tyto poznatky jsme propojili s našimi informacemi a zahájili vyšetřování,“ uvedla Ježková.

Foto: Policie ČR

Zajištěné zbraně a vojenský materiál.

„Všichni obvinění se zbraněmi obchodovali zejména s vidinou finančního zisku a vyřešení si tak existenčních finančních problémů,“ dodala mluvčí.

Množství zajištěných zbraní, nábojů a nebezpečných výbušnin překvapilo i odborníky každodenně pracující s nebezpečnými látkami a vojenským materiálem. Případ patří mezi zatím největší odhalení v oblasti nelegálních kšeftů se zbraněmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám