Hlavní obsah

Čeští policisté našli živého Slováka, který byl doma úředně čtyři roky mrtvý

Právo, jr
Zlín

Velmi podivný osud stihl Slováka, kterého cizinecká policie na Uherskohradišťsku kontrolovala, když pomáhal se stavbou cirkusového stanu. Nebyl schopen doložit svou totožnost a byl bez dokladů. Pátrání po tom, kdo skutečně je, pak přineslo překvapení. Muž se dověděl, že je na Slovensku úředně čtyři roky po smrti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pátrací evidence kolegů policistů v cizincově domovině uváděly, že muž byl v roce 2010 úředně prohlášen za mrtvého,“ sdělil mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Policisty z oddělení cizinecké policie to postavilo před problém složitě dokázat, že skutečně jde o jednoho a téhož muže. Živého člověka, kterého měli před sebou, a osobu podle úředních papírů zároveň mrtvou.

„Dalo to spoustu práce. Technici kriminálky pořídili cizincovu fotodokumentaci, sejmuli mu daktyloskopické otisky prstů a odebrali vzorky DNA. K prokázání totožnosti a vyloučení faktu, že se jedná o osobu zesnulou, nakonec posloužily dvě fotografie. První, která byla dostupná v policejních evidencích našich zahraničních kolegů a aktuální portrétní fotografie,“ popsal Jaroš.

Na specializovaném pracovišti odboru cizinecké policie ve Zlíně použili ke ztotožnění cizince speciální kriminalistickou metodu, která prokázala stoprocentní shodu osob.

Znovuzrozený Slovák má teď ovšem zaděláno na potíže. V jeho vlasti ho čeká dost složitý proces znovuzískání vlastní úřední identity.

Reklama

Výběr článků

Načítám