Hlavní obsah

Nový přístroj Lucas nahradí záchranáře, při oživování bude masírovat srdce

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezským záchranářům pomůže nový přístroj pro srdeční masáž zachraňovat vážně zraněné pacienty. Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského (ZZS MSK) kraje pořídila sedm těchto přístrojů s názvem Lucas pro své dvoučlenné posádky. Zaplatila za ně z vlastních zdrojů téměř 2,1 miliónu korun bez DPH. Novinářům to sdělil ředitel moravskoslezské záchranky Roman Gřegoř.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Záchranář Jiří Flašar (vpravo) s kolegou ukazuje nový přístroj pro srdeční masáž na figuríně.

Článek

„Nový přístroj nám dává možnost věnovat se pacientovi více, protože ušetříme jedny ruce, což ve dvoučlenné posádce je obrovská pomoc. Může masírovat srdce – a my zatím pacientovi zajistíme dýchací cesty, žilní přístup, podáme mu léky či přichystáme transport,“ popisoval přínos Lucase ostravský záchranář Jiří Flašar, který zachraňuje lidské životy již 18 let.

Dodal, že ani s manipulací není žádný problém. „Jde to rychle, jednoduše, během pár sekund je přístroj nachystaný k použití a může pomoci,“ líčil Flašar s tím, že bez něj masírují srdce ve dvojici. „Střídáme se po dvou minutách, abychom vydrželi, protože někdy resuscitace probíhá třeba 30 či 40 minut. Záleží na stavu pacienta,“ upřesnil záchranář.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Záchranář Jiří Flašar (vpravo) s kolegou ukazuje nový přístroj pro srdeční masáž na figuríně.

Za kolaps člověka může v 80 procentech srdce

Jeho slova potvrdil i ředitel záchranky Gřegoř. „Je velmi náročné stlačovat hrudník pacientovi o pět až šest centimetrů do hloubky 100krát za minutu například půl hodiny. Přístroj pomůže i v případě, kdy je nutné pacienta transportovat jinam, typickým příkladem jsou lidé v hlubokém podchlazení,“ popisoval Gřegoř.

Upozornil, že obecně platí, že pokud zkolabuje dospělý člověk, tak více než v 80 procentech je příčina kolapsu v srdci.

„V tu chvíli srdce nepumpuje žádnou krev do mozku a do pěti minut mozek začíná odumírat, proto je strašně důležité začít s manuální masáží. Samozřejmě neznamená to, že teď máme přístroje a záchranáři nebudou masírovat ručně. Právě naopak,“ zdůraznil ředitel.

Přístroje se na záchranky podle něj dostávají postupně. „Jsou totiž finančně náročné, jeden vyjde na zhruba 300 tisíc korun bez daně. Plánujeme ale nákup i dalších, ale zřejmě již od jiného výrobce, který by měl přijít s novinkou. Druhým jeho limitem je to, že ne všude se vejde. Je to totiž ve složeném stavu batoh,“ vysvětlil Gřegoř.

Loni moravskoslezští záchranáři vyjížděli k téměř 105 tisícovkám případů. Pacientů v klinické smrti, u kterých museli zahájit resuscitaci, bylo 1050. Ve 40 procentech byli loni úspěšní a podařilo se jim u zraněných obnovit oběh a předat je do nemocnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám