Hlavní obsah

Policejní velitel dostal u soudu podmínku. Informace dával soukromému detektivovi

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Roční podmínkou se zkušební dobou na 18 měsíců a dvouletým zákazem činnosti u policie potrestal ve čtvrtek Okresní soud v Liberci bývalého vedoucího obvodního oddělení policie v Liberci Marka Ducháčka. Podle verdiktu neoprávněně vstupoval do policejního počítačového systému a získával citlivé informace pro soukromého detektiva Martina Stolína.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Marek Ducháček u libereckého soudu

Článek

Ducháček měl podle obžaloby v rozporu se zákonem poskytovat informace také novináři, tento údajný prohřešek však soud zamítl s tím, že má být řešen policisty v kárném řízení. Ducháčkovi hrozilo až pět let vězení, podmíněný trest ale navrhoval i státní zástupce.

Verdikt není pravomocný. Zprošťující část rozsudku se nelíbila státnímu zástupci Radimu Kadlčkovi a podá si stížnost, Ducháček od počátku vinu odmítá a odvolal se na místě.

Soudce Richard Skýba rozhodnutí opírá o výpisy přístupů do policejních databází a následnou e-mailovou korespondenci mezi policistou a soukromým detektivem. Ducháček se u soudu mimo jiné hájil tím, že Stolín byl jeho známý a dával jemu i jeho kolegům užitečné tipy při vyšetřování trestné činnosti.

„Informace jsou asi to nejcennější, s čím policejní orgány v současné době pracují. Vynášení informací, které nejsou veřejně dostupné, je nebezpečné. Jsou snadno zneužitelné, proto musí být maximálně chráněny,“ řekl státní zástupce Radim Kadlček.

Jde o první a pravděpodobně nejméně závažný případ v kauze, v níž je od května 2012 stíháno pět policistů a šest civilistů. Každý policista bude souzen zvlášť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám