Hlavní obsah

Muže otrávil plyn z karmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železný Brod

Sedmapadesátiletý muž zemřel v sobotu večer v Železném Brodě na Jablonecku na otravu oxidem uhelnatým. Záchranáři se muže snažili oživit, ale marně. Lékař konstatoval smrt. Přesnou příčinu určí pitva, řekla v neděli mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Markovičová.

Článek

Neštěstí bylo na dispečink záchranné služby nahlášeno krátce po sedmé večer. „Volal syn, který otce našel ve vaně v koupelně," řekla Markovičová. Na místo byli přivoláni i hasiči. ”Koncentrace oxidu uhelnatého byla zvýšená," uvedl operační důstojník hasičů. Příčinou podle něj mohla být závada na kramě, ale také špatné odvětrávání.

Od začátku letošního roku to není první podobný případ. V polovině ledna zemřelo po otravě plynem z karmy dítě v Havlíčkově Brodě. Počátkem února zemřel na otravu oxidem uhelnatým také šestnáctiletý mladík v Plzni. I jeho tehdy našli ve vaně. Zemřel po převozu do nemocnice.

Oxid uhelnatý je velmi nebezpečný, je totiž bezbarvý a bez zápachu, ale zároveň velmi jedovatý. Znemožňuje přenos kyslíku v těle. Když se ho člověk nadýchá, zmalátní a ztratí vědomí. Záchranáři radí, aby lidé nezanedbávali pravidelné prohlídky plynových spotřebičů a komínů, nebo si aspoň do bytu pořídili čidlo, které na přítomnost oxidu uhelnatého upozorní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám