Hlavní obsah

Za ilegální obchod s lihem potvrdil soud Sedlaříkovi pět let a propadnutí majetku

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Na pět let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Roberta Sedlaříka (39) z Fryštáku na Zlínsku, jednatele společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro ČR, za téměř dvanáctimiliónový daňový únik při obchodování s nelegálním lihem. Zároveň mu uložil šestiletý zákaz podnikatelské činnosti.

Foto: Petr Marek, Právo

Robert Sedlařík ve čtvrtek u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Na rozdíl od senátu zlínské pobočky Krajského soudu (KS) v Brně navíc vyhověl požadavku státního zástupce, když rozhodl o propadnutí nemovitého majetku obžalovaného, který byl zajištěn v rámci trestního řízení. Jde o stavby, byty a pozemky v hodnotě miliónů.

Sedlařík ve svém skladu ukrýval velké množství neevidovaného alkoholu, za který neodvedl spotřební daň. V jeho zlínském skladu distribuční společnosti Verdana vloni celníci objevili 42 tisíc litrů alkoholu v lahvích a šestilitrových barelech s etiketou a kolkem Likérky Drak.

Rozsudek nad Robertem SedlaříkemVideo: Aleš Fuksa, Právo

Po zajištění nelegálního alkoholu, v malé části byl objeven i metanol, se Sedlařík ukrýval. Skladové prostory si pronajímal od bosse obchodů s nelegálním alkoholem Radka Březiny. U VS Sedlařík stejně jako u KS odmítl vypovídat. Prostřednictvím svého advokáta ale požadoval vrácení věci KS.

Už dříve se hájil tím, že alkohol nakupoval se spotřební daní, kterou platil výrobce, tedy Likérka Drak. VS však jeho argumenty neakceptoval.

„Krajský soud řádně provedl všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Jen jsme asi o 120 tisíc korun snížili škodu, kterou vyčíslila obžaloba. Na nižší trest to však nebylo, neboť ten byl uložen na samé spodní hranici zákonné sazby, která činí až deset roků,“ řekl Právu k verdiktu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Sedlařík, momentálně je v olomoucké vazební věznici, figuruje i v dalších kauzách. Společně s bratry Březinovými je obžalován z více než půlmiliardového daňového podvodu spojeného s nelegálním obchodováním s lihem. Je také jedním z 31 obžalovaných v hlavní metylalkoholové zlínské větvi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám