Hlavní obsah

Policie se zajímá o Grygárka i kvůli ruzyňskému letišti

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O někdejšího mocného náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka, který je momentálně stíhán za krytí údajné švýcarské pračky peněz kontroverzního lobbisty Romana Janouška, se policie podle zjištění Práva zajímá i v souvislosti s někdejšími plány na privatizaci ruzyňského letiště.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

Od ní si zhruba před šesti lety vláda Mirka Topolánka (ODS) slibovala výnos zhruba 100 miliard korun a Janoušek chtěl mít k dělení peněz co nejblíž. Byl to ostatně tento projekt, kvůli kterému tehdy tuzemská kontrarozvědka pořídila stovky odposlechů jeho hovorů s pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS), které později unikly do médií a prokázaly, jak obrovský vliv Janoušek v metropoli měl.

Fakt, že policie prověřuje možné angažmá Grygárka i v této věci, Právu potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. Strategie policie směrem k bývalému zástupci pražského vrchního žalobce přitom může napovědět i směr, kterým kriminalisté „jdou“ po samotném Janouškovi.

Úřady nechtějí k obsahu vyšetřování dávat jakékoliv informace, náměstek olomouckého vrchního státního zastupitelství Pavel Komár nicméně potvrdil, že kromě údajného „zametení“ podezření na praní peněz ze strany Janouška se týká i dalších skutečností.

„To prověřování je poměrně široce pojaté, všechno souvisí se vším. Konkrétní ale být nemůžeme,“ řekl Právu Komár. Sám Grygárek nechtěl řízení jakkoliv komentovat, už dříve ale své obvinění označil za absurdní.

Řebíčkův přítel v čele

Privatizaci ruzyňského aeroportu, dnes letiště Václava Havla, připravoval v roce 2007 Topolánkův kabinet s tím, že hlavní město mělo získat 34 procent akcií, což by při prodeji podle předpokladů odpovídalo zisku 34 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek

A právě z těchto peněz chtěl Janoušek, který stejně jako Grygárek popírá vzájemný přátelský vztah, podle všeho uloupnout co nejvíc pro sebe.

Bez zajímavosti v této souvislosti není fakt, že ve stejné době tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček dosadil do čela letiště dalšího Janouškova přítele a později i souseda v pražském Podolí Miroslava Dvořáka.

Obří obchod se neuskutečnil

Plány na obří obchod s celkovým výnosem až 100 miliard se nakonec neuskutečnily. Topolánkův kabinet totiž v roce 2009 padl a Sněmovna následně prodej státního strategického podniku zakázala.

Grygárek je zatím posledním obviněným v rozsáhlé kauze kolem bývalé šéfky kabinetu předsedy vlády Petra Nečase (ODS) a jeho současné manželky Jany Nagyové (nyní Nečasové).

Právě u Grygárka však celé šetření detektivů začalo, když policie prověřovala únik citlivých informací v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Kvůli úzkým vazbám Grygárka na Janouška, ale i na dalšího vlivného pražského lobbistu Ivo Rittiga se ale případ rozšířil, i když ani na jednoho ze dvou tzv. kmotrů v pozadí zatím obvinění nedopadlo.

Grygárek je stíhán kvůli tomu, že měl v roce 2009 ignorovat informace od švýcarských úřadů o údajném rozsáhlém praní peněz v zemi pod Alpami ze strany Janouška.

Podle policie zneužil své pravomoci, když na základě dotazu švýcarských orgánů nedal pokyn, aby se podezření prověřilo.

Kvůli stejné věci byl prověřován i tehdejší zástupce šéfa elitního protikorupčního policejního útvaru Tomáš Martinec, ten ale zatím na rozdíl od Grygárka z ničeho obviněn nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám