Hlavní obsah

Senior, který spadl na šumavském Špičáku, zemřel

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětasedmdesátiletý lyžař, který v pondělí spadl na šumavském Špičáku, ve středu zemřel ve Fakultní nemocnici v Plzni. Podle náčelníka Horské služby Šumava Michala Janďury se na Špičáku jedná o první smrtelný pád za posledních devět let. Případem se nyní zabývá policie.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Článek

„Mohu potvrdit, že 79letý pacient na následky vážných poranění hlavy zemřel,“ řekla Právu mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Gabriela Levorová.

Senior, který lyžoval bez helmy, zřejmě nezvládl jízdu na zledovatělém povrchu, vyletěl ze sjezdovky a narazil hlavou do stromu a kamene. Zraněného muže na sjezdovce číslo dvě našli manželé z Německa, kteří přivolali horskou službu.

Vrtulník pak seniora v bezvědomí transportoval do Fakultní nemocnice v Plzni.

Případem se nyní zabývají klatovští policisté, kteří žádají případné svědky o bližší informace. Nelze totiž vyloučit, že pád seniora mohl zavinit bezohlednou jízdou jiný lyžař.

Podle náčelníka horské služby Michala Janďury se na šumavském Špičáku lyžař naposledy zabil před devíti lety v zimní sezóně 2004 - 2005. „Jednalo se rovněž o staršího muže, který narazil do stromu a umíral v plzeňské fakultní nemocnici,“ sdělil Janďura.

Senioři helmu nenosí

Smrtelnému úrazu lze často předejít nošením helmy. Přístup českých lyžařů se podle Janďury v tomto směru výrazně zlepšil. Výjimku ale představují senioři. „Na rozdíl od západní Evropy u nás bohužel není zvykem, že by senioři nosili helmu. Pokud dojde k nebezpečnému pádu bez přilby, dochází pak k takovýmto tragickým událostem,“ upozorňuje Janďura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám