Hlavní obsah

Senior bez helmy vyjel mimo sjezdovku a narazil do kamene

Právo, zaš

Vážným zraněním hlavy skončilo pondělní lyžování pro 79letého seniora na železnorudském Špičáku, který nezvládl jízdu a vyjel mimo sjezdovku. Bez helmy narazil hlavou do stromu a pak i do kamene.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Starší pán vyjel mimo upravenou sjezdovou trať do lesního porostu, kde narazil do kamene,“ sdělil Právu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Seniora na místě našli němečtí lyžaři. Členové Horské služby a záchranáři muže na sjezdovce ihned ošetřili a na místo povolali vrtulník. Lyžař se záchranáři nekomunikoval, ale hýbal končetinami.

„Muž byl pod dohledem lékařů transportován vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Plzni,“ potvrdil mluvčí krajské záchranky Václav Ondra.

Těžké zranění i v Jeseníkách 

Těžké zranění v pondělí utrpěl v lyžařském areálu Dolní Morava také osmatřicetiletý lyžař. Podle pracovníků Horské služby zřejmě nezvládl jízdu po zledovatělém sněhu. Po pádu v plné rychlosti zůstal v bezvědomí, řekl ČTK šéf jesenické horské služby Michal Klimeš.

Nehoda byla členům horské služby nahlášena kolem 11. hod. s tím, že lyžař jel sám, je v bezvědomí a zřejmě mu přestalo tlouct srdce. „Naštěstí jej našla skupina šikovných lyžařů, kteří ihned začali s laickou resuscitací. Pokoušeli se mu obnovit jak činnost srdce, tak dýchání a nakonec se jim to zrovna ve chvíli příjezdu našich záchranářů podařilo,“  uvedl Klimeš s tím, že do nemocnice zraněného přepravil vrtulník.

Reklama

Výběr článků

Načítám