Hlavní obsah

Přepadli dodávku s penězi a ukradli 80 miliónů. Soud jim potvrdil 11,5 roku vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Definitivní tečku za loupeží 80 miliónů korun z dodávky bezpečnostní agentury převážející tržby z českobudějovických hypermarketů udělal Nejvyšší soud (NS). S dovoláním se na soud obrátili pachatelé loupeže Erik Cirkl a Daniel Chalupský, kteří se domáhali očištění svých jmen a propuštění na svobodu s tím, že nic neprovedli. NS ale jejich dovolání odmítl jako zjevně neopodstatněné a verdikt v pondělí zveřejnil v internetové databázi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K přepadení došlo 3. října 2007 těsně po půlnoci u motorestu Švamberk poblíž Českých Budějovic. Oběma lupičům se podařilo propašovat do kabiny dodávky převážející peníze dálkově aktivované zařízení, které kabinu zakouřilo.

Když posádka zastavila, Cirkl a Chalupský přiskočili k autu a vytáhli z něj překvapené strážce peněz. Namířili na ně pistole, svázali jim ruce a přivázali je ke stromu. Poté přeložili z dodávky peníze a stravenky do svého auta, do nákladového prostoru dodávky nastříkali chloroform a nakonec polili kabinu i zbytek nákladu hořlavinou a zapálili ho.

NS: Skutek byl bez pochybností objasněn

„Obviněný popírá, že by se dopustil vytýkaného jednání, a namítá, že o opaku nesvědčí ani jeho trestní minulost. Dle jeho názoru chybějí důkazy o tom, že by se on osobně účastnil dané trestné činnosti, s tím, že obhajobou navrhované důkazy, které by věc mohly objasnit, soudy odmítly. Je proto přesvědčen, že jeho účast na loupeži nebyla prokázána přijatelnými důkazy, které by tvořily uzavřený kruh,“ napsal do dovolání Cirklův advokát.

„Právo na spravedlivý proces není možno vykládat tak, že garantuje úspěch v řízení či zaručuje právo na rozhodnutí, jež odpovídá představám obviněného. V odůvodnění rozhodnutí nižších soudů je zjevná logická návaznost mezi provedenými důkazy. Příslušný skutek byl bez jakýchkoli pochybností objasněn, nalézací soud zvolil odpovídající právní kvalifikaci a uložené tresty odpovídají všem zákonným kritériím,“ nenašla žádnou chybu předsedkyně senátu NS Danuše Novotná.

Reklama

Související témata:

Související články

Lupiči přivázali muže z ochranky ke stromu

Promyšleně zaútočili v noci na středu dva ozbrojení lupiči na dodávku bezpečnostní agentury mezi Ševětínem a Neplachovem na Českobudějovicku. Svázali ke stromu...

Výběr článků

Načítám